Nanine karikature: Susan Sarandon

Prišel je petek in z njim tudi nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine Karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji teden smo objavili portretno karikaturo znanega Domžalčana Mitje Širclja, brez katerega si košarkarskega dogajanja v Domžalah sploh ne moremo predstavljati, saj je bil med ustanovnimi člani Košarkarskega kluba Domžale, igralec in odbornik prve generacije, ki je postavila temelje košarke v občini Domžale. Tokrat predstavljamo karikaturo znane Hollywoodske zvezdnice Susan Sarandon, ki je znana tudi po družbeno političnem aktivizmu.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic

Susan Sarandon
Hollywoodska zvezdnica Susan Sarandon, ki je v svoji karieri osvojila številne filmske nagrade, se je rodila 4. oktobra leta 1946 kot Susan Abigail Tomalin v New Yorku italijanski materi ter očetu angleških, irskih, valižanskih in nemških korenin. Kariero je začela leta 1970, ko se je odzvala pozivu za film Joe, za katerega so iskali mlade ljudi, ki so leta 1968 zmotili demokratsko konvencijo. Njenega moža Chrisa, ki je študiral igralstvo, niso izbrali, sama je dobila glavno vlogo.

Pet let pozneje so jo ljubitelji filma spoznali kot Janet v muzikalu The Rocky Horror Picture Show Jima Sharmana. Več kot 15 let po začetku kariere se je nato konec 80. let potegovala za vlogo Annie v romantičnem filmu Bull Durham, v katerem je zaigrala s Kevinom Costnerjem.

V 90. letih je gledalce prepričala kot natakarica v filmu ceste Ridleyja ScottaThelma in Louise, kmalu zatem je kot nuna v kriminalni drami Tima Robbinsa Zadnji sprehod osvojila oskarja za glavno žensko vlogo. Nominirana pa je bila še štirikrat: zaAtlantic City, Thelmo in Louise, Lorenzovo olje in Klienta.

Z režiserjem Francom Amurrijem je marca 1985 povila svojo prvorojenko Evo Amurri, v zvezi z igralcem Timom Robbinsom pa sta se ji rodila še dva dečka – Jack Henry in Miles Guthrie. Nato je sprejemala le še velike filmske izzive, ki so ji prinesli štiri nominacije za oskarja, tudi za vlogo natakarice Louise. Vrhunec je bil leta 1996 zlati kipec za vlogo nune v Zadnjem sprehodu.

Med zadnjimi vlogami, ki jih je sprejela, so bila sodelovanja v filmih Začarana in V mojih nebesih, trilerju Arbitraža in komediji Tammy.

Igralka je znana tudi po družbenem in političnem aktivizmu. Že v mladosti je protestirala proti vietnamski vojni, v zadnjih letih pa se je med drugim zavzemala za pravice žensk in otrok v Nikaragvi. Unicef jo je leta 1999 imenoval za ambasadorko dobre volje. Leta 2006 jo je nagradila humanitarna organizacija Action Against Hunger.

(Vir: Moja generacija)

Vse do sedaj objavljen portretne karikature na našem portalu si lahko ogledate na povezavi:

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Nana Guberinič
Komentarji uporabnikov
Tagi