Nanine karikature: Paul Newman

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji teden smo objavili karikaturo najbolj branega sodobnega slovenskega pisatelja in avtorja številnih besedil za glasbo Ivana Sivca, danes pa je na vrsti ameriški filmski igralec in režiser Paul Newman.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

Paul Leonard Newman (1925- 2008)

Paul Leonard Newman se je rodil 26. januarja leta 1925 v predmestju Clevelanda v Ohiu. Njegov oče je bil lastnik uspešne prodajalne s športno opremo, vendar je mladi Paul že zgodaj pokazal, da se je vrgel bolj po mamini strani, in pokazal več zanimanja za umetnost.

V skoraj šest desetletij trajajoči karieri se je nato prelevil v več kot 50 vlog, za katere je bil desetkrat nominiran za oskarja. V njegovem igralskem opusu gotovo izstopajo Mačka na vroči pločevinasti strehi (Cat on a Hot Tin Roof, 1958), ki mu je na filmskem festivalu v Cannesu prinesel nagrado za najboljšo moško vlogo, The Hustler (1961), Hud (1963), Cool Hand Luke (1967), Absence of Malice (1981), Obsodba (The Verdict, 1982), Butch Cassidy in Sundance Kid (Butch Cassidy and the Sundance Kid, 1969), Želo (The Sting, 1973) z Robertom Redfordom in Barva denarja (The Color of Money, 1986), za katerega je leta 1986 prejel oskarja za najboljšo moško vlogo. Z najvišjo filmsko nagrado je bil sicer nagrajen že leto prej, ko je prejel oskarja za življenjsko delo. V svoji karieri je osvojil tudi dva zlata globusa, emmyja in številna častna priznanja, nagradil pa ga je tudi canski festival ter Ceh ameriških filmskih igralcev.

Vse do sedaj objavljene karikature, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Miha Ulčar; Foto: Nana Guberinič

Komentarji uporabnikov
Tagi