Nanine karikature: Orson Welles

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Nazadnje smo objavili karikaturo kanadsko-ameriškega igralca Jima Carreya, človeka z gumijastim obrazom, danes pa je na vrsti karikatura ameriškega režiserja, novinarja, igralca in radijca Orsona Wellesa, ki je svetovno znan postal 30. oktobra 1938, ko je po radiu predvajal igro Vojna svetov, katera je povzročila paniko med poslušalci, ki so preslišali uvodno razlago, da ne gre za resnični dogodek.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

George Orson Welles

George Orson Welles (1915-1985) je svojo kariero začel v gledališču in se kmalu preizkusil tudi na radiu kot voditelj, scenarist in producent. Svetovno znan je postal, ko je 30. oktobra 1938 po radiu predvajal igro Vojna svetov, ustvarjeno po knjižni predlogi H. G. Wellsa. Igra, ki je v slogu poročil zelo prepričljivo opisovala invazijo Marsovcev, je povzročila paniko med poslušalci, ki so preslišali uvodno razlago, da ne gre resnični dogodek.

Uspeh Vojne svetov mu je odprl vrata v Hollywood, kjer se je preizkusil v več vlogah. Welles je najbolj znan po filmu Državljan Kane iz leta 1941, ki ga mnogi kritiki ocenjujejo kot najboljši film vseh časov. Pri filmu je sodeloval kot scenarist, producent, režiser in igralec. Zanj je prejel oskarja za najboljši scenarij leta 1941.

(Vir: sl.wikipedia.org)

Vse do sedaj objavljene karikature, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Miha Ulčar; Foto: Nana Guberinič

Komentarji uporabnikov
Tagi