Nanine karikature: Nelson Mandela

Čas je za novo portretno karikaturo v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji teden smo objavili karikaturo znanega ameriškega filmskega igralca in producenta Samuela L. Jacksona, tokrat pa objavljamo karikaturo nekdanjega južnoafriškega politika in državnika, borca proti apartheidu, Nelsona Mandele.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

Nelson Rolihlahla Mandela, južnoafriški politik in državnik, borec proti apartheidu (18. julij 1918, Mvezo, Transkei, Južna Afrika, 5. december 2013, Johannesburg, Južna Afrika).

Mandela je bil eden vodilnih borcev proti apartheidu v Južni Afriki. Mladost je preživel v klanu plemena Thembu, pozneje pa je študiral pravo. V 50. letih 20. stoletja je postal aktivist Afriškega narodnega kongresa (ANC), ki se je zavzemal za enake pravice vseh državljanov ne glede na raso. Leta 1962 so ga zaradi delovanja v oboroženem krilu ANC (»Umkhonto we Sizwe«) zaprli, kazen pa leta 1964 podaljšali na dosmrtno. Zaradi pritiska ANC in tujine je tedanji južnoafriški predsednik Frederik Willem de Klerk februarja 1990 Mandelo izpustil, kar je obema prislužilo Nobelovo nagrado za mir za leto 1993. Maja 1994 je bil Mandela izvoljen za predsednika države. Po izteku mandata leta 1999 je ostal dejaven v prizadevanjih za svetovni mir in v boju proti AIDS-u.

Ime »Madiba«, ki je častni naziv za starejše moške člane Mandelovega klana, je v Južni Afriki postalo sinonim za Nelsona Mandelo.

(Vir: Wikipedia.org)

Vse do sedaj objavljen portretne karikature na našem portalu si lahko ogledate na povezavi:

NANINE KARIKATURE

Avtor: Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič
Tagi