Nanine karikature: Mstislav Rostropovič

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji teden smo objavili karikaturo britanskega kitarista, pevca in skladatelja Marka Knopflerja, ki je zaslovel s skupino Dire Straits, danes pa je na vrsti legendarni ruski čelist in dirigent ter simbol odpora proti sovjetskemu sistemu Mstislav Rostropovič.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

Mstislav Rostropovič

Mstislav Rostropovič je bil rojen 27. marca 1927 v glasbeni družini v Bakuju, prestolnici Azerbajdžana, ki je bil takrat del Sovjetske zveze. Svoj prvi koncert je odigral pri 13 letih, do 23. leta pa je osvojil že vrsto mednarodnih priznanj, med njimi najvišje sovjetsko odličje, Stalinovo nagrado. Bil je na najboljši poti, da osvoji domovino in svet.

V nemilost je padel, potem ko je leta 1970 napisal odprto pismo, v katerem je branil pisatelja Aleksandra Solženicina. Ta je namreč po prejemu Nobelove nagrade za literaturo postal tarča sovjetskih oblasti, kar pa je po pismu, ki sicer ni bilo objavljeno v medijih, postal tudi sam. Prepovedali so mu sodelovanje z Bolšoj teatrom, igranje v tujini in dirigiranje orkestru v polni sestavi, zadovoljiti pa se je moral z vodenjem manjših podeželskih orkestrov. Leta 1974 je Rostropovič s svojo družino iz Sovjetske zveze pobegnil v ZDA. Njemu in njegovi ženi so leta 1978 zaradi “škode”, ki sta jo povzročila sovjetskemu ugledu, odvzeli sovjetsko državljanstvo.

V domovino se je prvič vrnil leta 1990, njegov prihod pa je pospremil Washingtonski simfonični orkester, ki ga je glasbenik vodil med letoma 1977 in 1994. Vrnitev je sledila njegovi rehabilitaciji, ki jo je ukazal tedanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov. Kljub temu so ostali njegovi odnosi z ruskim glasbenim svetom precej krhki, leta 1999 pa je Rostropovič zatrdil, da v Rusiji ne bo več nastopil. Svoj 80. rojstni dan je kljub temu slavil v Kremlju. Umrl je 27. aprila 2007 v Moskvi.

Vse do sedaj objavljene karikature, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Miha Ulčar; Foto: Nana Guberinič

Tagi