Nanine karikature: Mitja Šircelj

Prišel je petek in z njim tudi nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine Karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji teden smo objavili portretno karikaturo angleške filmske, televizijske in gledališke igralke, režiserke ter pisateljice Judi Dench. Tokrat pa predstavljamo portretno karikaturo znanega Domžalčana Mitje Širclja, brez katerega si košarkarskega dogajanja v Domžalah sploh ne moremo predstavljati, saj je bil med ustanovnimi člani Košarkarskega kluba Domžale, igralec in odbornik prve generacije, ki je postavila temelje košarke v občini Domžale.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic

Mitja Šircelj
Dr. Mitja Šircelj je ustanovni član Košarkarskega kluba Domžale, igralec in odbornik prve generacije, ki je postavila temelje košarkarskega športa v domžalski občini. V obdobju od leta 1960 do 1970 je bil predsednik kluba, nato dve leti član predsedstva, od leta 1972 do 1983 pa ponovno predsednik. Kot vodilni klubski funkcionar je posvetil posebno pozornost gradnji peščenih igrišč in prve asfaltne ploščadi z električno osvetlitvijo v Športnem parku Domžale ter bil med pobudniki gradnje večnamenske dvorane Komunalnega centra. Veliko skrb je posvetil popularizaciji košarke na domžalskem in kamniškem področju. Z njegovo dejavnostjo so bili postavljeni temelji za množični in kakovostni razvoj košarke v domžalski občini.

Na strokovnem področju je Mitja Šircelj deloval na področju zobozdravstva oziroma zobozdravstvenega varstva. Po študiju se je zaposlil v Obratni ambulanti lnduplati. Po združitvi v enotni Zdravstveni dom Domžale, leta 1968, je odšel na specializacijo iz zobne in čeljustne ortopedije – ortodontije. Po končani specializaciji leta 1974 je prevzel vodenje zobozdravstvene službe in pozneje samostojnega TOZDa Zobozdravstvenega varstva. Ta organiziranost je po njegovih besedah pomenila za zobozdravstvo zlato obdobje, saj je postala služba organizacijsko, poslovno in strokovno samostojna v okviru združenega Zdravstvenega doma Domžale. Skupaj s sodelavci mu je v takratnih možnostih uspelo vzpostaviti strokovno močno službo s posebnim poudarkom na mladinskem zobozdravstvenem varstvu in preventivo z zobozdravstveno prosveto in vzgojo.

Leta 2007 je Mitja Šircelj za svoje življenjsko delo na področju zobozdravstva in športa prejel zlato plaketo Občine Domžale.

Vse do sedaj objavljen portretne karikature na našem portalu si lahko ogledate na povezavi:

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Nana Guberinič
Komentarji uporabnikov
Tagi