Nanine karikature: Miro Štebe

Čas je za novo portretno karikaturo v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji teden smo objavili karikaturo kamniškega župana Marjana Šarca, ki se mu je na predsedniških volitvah uspelo uvrstiti v drugi krog, ki ga čaka 12. novembra, tokrat pa objavljamo karikaturo Mira Štebeta, novinarja in alpinista.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

Miro Štebe je novinar, ki je že vrsto let redno zaposlen na RTV Slovenija. Po diplomi se je najprej zaposlil v redakciji poročil na Radiu Slovenija, tam je nekaj časa urejal tudi redno tedensko oddajo Novice iz alpinističnega in planinskega sveta. Po treh letih se je zaposlil v novo nastali redakciji Teleteksta, kjer je bil 16 let dnevni urednik, nato pa je nekaj časa delal v redakciji Vašega tolarja, ko so oddajo ukinili pa je delal v Vašem kraju. Zdaj pokriva aktualne dogodke s področja osmih občin severovzhodno od Ljubljane, zraven pa sodeluje s prispevki za druge oddaje TV Slovenija. V času svojega novinarskega delovanja je sodeloval s številnimi novinarskimi redakcijami, že vrsto let pa tudi ureja občinsko glasilo Občine Trzin Odsev.

Zelo dejavno deluje na področju planinstva. V svojem domačem kraju Trzinu je bil med ustanovitelji planinskega društva Onger, ki mu je v prvem obdobju tudi predsedoval. Pred 30 leti – 6. 12. 1975, je postal alpinist, opravil pa je tudi izpite za alpinističnega inštruktorja in gorskega reševalca. Za sabo ima približno 250 plezalnih vzponov, med drugim tudi več prvenstvenih. Leta 1978 se je kot član mešane jugoslovansko-poljske alpinistične oprave po prvenstveni smeri povzpel na vzhodni vrh Tirič Mira (7692 m) v Hindukušu v Pakistanu. Kot član domžalske alpinistične odprave na Grenlandijo pa se je leta 1981 povzpel na 11 še neosvojenih vrhov oziroma na 10 deviških gora. Med zanimivejšimi vrhovi, ki jih je osvojil sta tudi najvišji vrh Afrike Kilimandžaro in Mt. Kenya.

Leta 2005 je Miro Štebe izdal tudi svojo knjigo, ki jo je poimenoval »Preizkušnje«, v njej pa govori o svojih tragičnih doživetjih, ki so zaznamovala njegovo življenje: o sedemdesetmetrskem padcu med plezanjem v steni Kogla v Kamniških Alpah, zlomu hrbtenice in njegovem »vračanju« v normalno življenje, izgubi sluha med alpinistično odpravo na Grenladiji in njegovih prizadevanjih, da bi se mu sluh povrnil. Piše o doživljanju sveta »tišine«, o strahovih in želji po tem, da bi živel normalno življenje in še naprej delal kot novinar. Pretresljiva pa je tudi pripoved o nesrečni smrti avtorjevega petletnega sina med nedeljskim izletom v Martuljek. Popisuje bolečino izgube otroka in razmišlja o smrti, o vsakdanjih tragedijah, življenjskih preizkušnjah in o poslanstvu življenja.

(Vir: www.gore-ljudje.net)

Vse do sedaj objavljen portretne karikature na našem portalu si lahko ogledate na povezavi:

NANINE KARIKATURE

Avtor: Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič
Komentarji uporabnikov
Tagi