Nanine karikature: Miro Cerar – premier, ki je izstopil tik pred zadnjo postajo

Petek je tu in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Nazadnje smo objavili karikaturo ameriške filmske in televizijske igralke Cameron Diaz, danes pa je na vrsti karikatura aktualnega predsednika vlade, ki je izstopil tik pred zadnjo postajo, saj ne zmore več vožnje v prvem razredu in samo po enem tiru. 

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

Miro Cerar

Miro Cerar, sin telovadca in pravnika Miroslava Cerarja st. in političarke Zdenke Cerar, ki je bila do leta 2011 aktivna članica Liberalne demokracije Slovenije (v letu 2011 tudi podpredsednica stranke), je bil leta 2011, 2012 in 2013 imenovan za najuglednejšega slovenskega pravnega strokovnjaka, dvanajstkrat pa je bil izbran v skupino najvplivnejših slovenskih pravnikov.

Junija 2014 je za nastop na predčasnih državnozborskih volitvah ustanovil svojo stranko z imenom Stranka Mira Cerarja, s katero je takoj po ustanovitvi vodil na javnomnenjskih raziskavah in tudi zmagal na volitvah. V tem obdobju je postal tudi najbolj priljubljen politik v Sloveniji. 19. julija ga je predsednik države Borut Pahor predlagal Državnemu zboru za mandatarja za sestavo nove vlade, nakar je predlog 25. avgusta potrdil tudi Državni zbor. S tem je dobil pooblastilo za sestavo 12. vlade Republike Slovenije. 18. septembra 2014 je državni zbor potrdil njegovo ministrsko ekipo in ga potrdil za 10. predsednika vlade Republike Slovenije.

Čeprav so se nekateri iz njega norčevali, je skoraj ponarodel njegov moto “Slovenec sem. Ne jamram. Iščem rešitve”. Cerar je moral stalno krmariti med političnimi poleni, ki so mu pod noge letela ne le iz opozicije, ki je bila z interpelacijami v tem mandatu izjemno aktivna, pač pa tudi iz koalicije. Kljub dejstvu, da se je gospodarski položaj v državi močno izboljšal, brezposelnost se je zmanjšala, zabeležili pa smo tudi prihod večjih tujih investitorjev. V sredo, 14. marca 2018, ob 22. uri je presenetil slovensko javnost s sporočilom, da se je odločil podati odstopno izjavo in da oblast vrača v roke državljankam in državljanom. Kot razloge je navedel odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru, koalicijska razhajanja in preprečevanje napredka s strani “starih sil”. “Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugi tir je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati,” je dejal vidno razburjeni Cerar. Pojasnil je, da je odločitev za odstop sprejel, ker je treba vedeti, kaj je prav in kaj narobe.

Vse do sedaj objavljen portretne karikature na našem portalu si lahko ogledate na povezavi:

Avtor: Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič

Komentarji uporabnikov
Tagi