Nanine karikature: Matjaž Brojan

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji teden smo objavili karikaturo angleškega nogometaša Garetha Balea, danes pa je na vrsti dolgoletni novinar, publicist, kulturni delavec in ohranjevalec naše kulturne dediščine Matjaž Brojan.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njeni spletni strani in FB profilu. Intervju z Nano, ki smo ga pred kratkim objavili na našem portalu, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Matjaž Brojan

Matjaž Brojan je dolgoletni novinar, urednik, publicist, vsestranski kulturni delavec in ohranjevalec naše kulturne dediščine. Rodil se je v Beogradu, mami Anici in očetu Francu. Korenine njegove družine so že vsaj tristo let v Domžalah. Tam je preživel otroštvo in osnovnošolska leta. Gimnazijo je obiskoval v Kopru, kjer se je naučil tudi italijanskega jezika. Odločil se ja za študij slovenistike in kot slovenist je v domačem kraju postal učitelj materinščine na osnovni šoli. Tamkaj sta s Tomažem Habetom pripravila mnoge literarne večere. V letu 1992 je po bogati in zanimivi karierni poti postal novinar Radia Slovenija. Ves čas svojega službovanja je pridno zbiral in urejal najrazličnejšo dokumentarno, narodnopisno in drugo informativno gradivo, še zlasti takšno, ki je kakorkoli povezano z Domžalami. Vse to je z velikim trudom sproti in na svojstveno temeljit način urejal v nadvse pregleden arhiv. ta njegova zbirka obsega celotno bibliografijo Domžal – publikacije, brošure in zloženke – pri marsikaterih od teh pa je bil tudi pobudnik in jih je celo pomagal oblikovati.

Leta 2008 je prejel zlato plaketo mesta Domžale, v istem letu pa tudi državno Steletovo nagrado za dolgoletno požrtvovalno delo pri ohranjanju in predstavljanju slovenske kulturne dediščine.

Kopica njegovih knjig prinaša domžalsko in slovensko tematiko, radijske zgodbe, pa tudi osebne izpovedi. Pa omenimo le nekatere: Domžalska bančna leta, Domžalska stoletna športna sled, Katarina iz domžalskega spomina, Počivajoči domžalski spomini, Sledi radijskih poti, Domžalci in njihov čas, Slamnata sled Domžal in še bi lahko naštevali.

Letos sta izpod njegovega peresa izšle dve knjigi. Marca je izšla knjiga Poti slovenskih legend, ki je nastala na podlagi serije radijskih oddaj, ki jih je Matjaž pripravljal v času svojega dolgoletnega radijskega dela. Maja pa je izšla knjiga Svetilnik slovenstva in vernosti v New Yorku – Sto let cerkve svetega Cirila na Manhattnu. Ker je Matjaž močno predan delu, raziskovanju in pisanju, smo prepričani, da bo izpod njegovega peresa kmalu nastala nova knjiga, ki bo obogatila spomin na našo kulturno dediščino.

(Vir: France Malešič iz knjige Domžalci in njihov čas)

Vse do sedaj objavljene karikature, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Karin Božič Zupančič; Karikatura: Nana Guberinič

Tagi