Nanine karikature: Marlene Dietrich

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji petek smo objavili karikaturo Annie Liebovitz, priznane ameriške fotografinje, tokrat pa objavljamo karikaturo nemško-ameriške igralke in pevke Marlene Dietrich.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

Marlene Dietrich, nemško-ameriška igralka in pevka (1901 – 1992)

V njenih biografijah je pogosto omenjeno, da je bila učenka znanega Maxa Reinhardta, a se je izkazalo, da je bil ta podatek le eden izmed mitov, s katerimi se je rada obkrožala in si širila sloves. V resnici nikoli ni uspešno opravila avdicije pri njem. Kljub temu pa ni izgubila volje in je še naprej poskušala z avdicijami. Nastopila je v mnogih zgodnjih filmih, ki pa se niso ohranili. Pri snemanju enega izmed njih je spoznala svojega bodočega moža in najboljšega prijatelja Rudolfa Sieberja, s katerim se je poročila. Dietrich je bila biseksualka in je bila del berlinske lezbične scene v dvajsetih.

Leta 1929 je imela srečo in je bila povabljena na avdicijo za film Der Blaue Angel, za vlogo brezsrčne pevke v kabareju. Režiserja Josefa von Sternberga je tako očarala s svojim lahkotnim pristopom k stvari, da se je takoj odločil zanjo. Njuno sodelovanje s tem filmom pa je bil šele začetek. Der Blaue Angel je bil tako uspešen, da se je Dietrichova odločila odpotovati v ZDA, kjer naj bi poskušala posneti še več filmov z von Sternbergom. Sledili so filmi Morocco, Dishonored, Shanghai Express, Blonde Venus, The Scarlet Empress in The Devil is a Woman. Zavoljo nove slave se je odločila, da radikalno spremeni svoj videz in postane bolj »hollywoodska«.

Politično je bila Dietrichova izredno anti-nacistično in anti-semitistično usmerjena, zaradi česar se je leta 1937 odpovedala nemškemu državljanstvu in prevzela ameriško. Med drugo svetovno vojno je nato potovala od oporišča do oporišča in poskušala zabavati ameriške vojake, da bi vsaj za nekaj časa pozabili na vsakodnevne težave. Po drugi svetovni vojni je imela že precej težav z zdravjem, a je kljub temu sprejela še nekaj filmskih vlog, sicer pa se je začela bolj ukvarjati z nastopanjem v hotelih. Leta 1979 je izdala avtobiografijo z naslovom Nehmt nur mein Leben (Vzemite mi le življenje). Zadnja leta je preživela v svojem stanovanju v Parizu, odvisna od alkohola in protibolečinskih tablet. Umrla je 6. maja 1992 zaradi odpovedi ledvic, stara devetdeset let.

(Vir: wikipedia.org)

Avtor: Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič

Komentarji uporabnikov
Tagi