Nanine karikature: Madonna

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji petek smo objavili angleškega filmskega in televizijskega igralca Rogera Moorea, danes pa je na vrsti  ameriška pop kantavtorica, glasbena producentka in igralka Madonna, ki je 16. avgusta praznovala okroglih 60 let.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

Madonna Louise Veronica Ciccone

Madonna se je rodila 16. avgusta 1958 v Bay Cityu,Michigan. Mnogi mislijo, da je Madonna umetniško ime, a je svoje ime dobila po materi. Da se razlikuje od matere so ji z 8 leti pri obhajilu dodali ime Veronica. Ko je bila stara pet let je njena mati umrla za rakom. Madonnina materino smrt je zelo težko prenesla, posledično je to imelo velik vpliv na njen razvoj. Kmalu se je njen oče poročil s hišno pomočnico Joan Gustafson, ki jo Madonna ni nikdar sprejela.

Ko je bila stara dvanajst, se je vpisala v več katoliških visokih šol (St Andrew, St. Fredericks, Montmartre). Tam se je naučila jazza, plesa, baleta in vadila je gimnastiko. Nato je pri 17-ih letih odšla v New York, kjer se je želela uveljaviti v sodobnem plesu. Po nastopanju kot članica pop glasbenih skupin Breakfast Club in Emmy je leta 1983 izdala svoj po sebi imenovan prvi album in nato v 1980. letih posnela tri zaporedne studijske albume, ki so se vsi povzpeli na prvo mesto lestvice Billboard 200.

Madonna je nastopila tudi v 22 filmih. Čeprav jih je tako po kritični kot komercialni plati precej propadlo, je za vlogo v filmu Evita leta 1996 prejela zlati globus. Nekatera občila so Madonno poimenovala »ena od največjih pop ustvarjalcev vseh časov« ter »kraljica popa«. S 63 milijoni certificiranih albumov je Madonna po podatkih Zveze ameriške fonografske industrije najbolje prodajana rockovska ustvarjalka dvajsetega stoletja in druga najbolje prodajana umetnica v Združenih državah Amerike. 10. marca 2008 so jo predstavili tudi v muzeju Rock and Roll Hall of Fame.

(Vir: sl.wikipedia.org)

Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič

Tagi