Nanine karikature: Jože Tönig

Prišel je petek in z njim tudi nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar vsak teden poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji teden smo objavili portretno karikaturo aktualnega predsednika Vlade RS Mira Cerarja, tokrat pa objavljamo karikaturo domžalskega likovnega in kiparskega mojstra ter restavratorja Jožeta Töniga.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

Jože Tönig se je rodil leta 1954 v Trzinu in se leta 1957 preselil v Domžale, kjer živi in dela še danes. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kiparskih veščin se je učil pri prof. Dragu Tršarju. Na Centru srednjih šol v Domžalah je poučeval umetnostno vzgojo, nato pa na podiplomskem študiju leta 1996 magistriral iz restavratorstva in konzervatorstva.

V svojem ustvarjalnem opusu domžalski umetnik Jože Tönig prehaja iz enega likovnega medija v drugega, iz slikarstva v kiparstvo in obratno, občasno se ukvarja tudi z restavriranjem in konzerviranjem slik, kipov in starih predmetov. Obnovil pa je tudi kar nekaj vaških kapelic.

Likovni in kiparski mojster ter restavrator Jože Tönig je sodeloval tudi na številnih skupinskih razstavah ter tudi sam pripravil kar nekaj samostojnih slikarskih, kiparskih in kombiniranih razstav. Poleg že naštetega se ukvarja tudi z ilustracijami, risanjem karikatur, stenskimi poslikavami ter izdelavo pustnih mask, ki prikazujejo znane osebnosti in politike.

Vse do sedaj objavljen portretne karikature na našem portalu si lahko ogledate na povezavi:

Avtor: Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič
Tagi