Nanine karikature: Jernej Šugman

Z današnjim dnem smo v sodelovanju s portretno karikaturistko Nano Guberinič iz Domžal pričeli z novo rubriko Nanine karikature, v kateri bomo enkrat tedensko in sicer vsak petek objavili po eno novo karikaturo domačih in tujih politikov, estradnikov in še koga. Prvi, ki ga objavljamo je odličen slovenski igralec in član ansambla ljubljanske Drame Jernej Šugman in sicer v vlogi Hamleta.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Nana je veselje do slikanja in risanja dobila že zelo mlada a, kot pravi sama, se zaradi pomanjkanja časa in poguma risanja nikoli ni resneje lotila. Pred leti je na začetnem tečaju risanja in slikanja pod mentorstvom slikarke Nataše Jan pridobila začetno znanje, se naučila različnih tehnik, predvsem pa se je otresla strahu, pridobila potrebno samozavest ter se lotila slikanja na platno in risanja portretov. Pred leti je obiskovala in uspešno zaključila 6-mesečni tečaj karikature pri svetovno znanem ameriškem karikaturistu Jasonu Seilerju. Pridobila je certifikat »The Art of Caricature«.

Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Njene karikature je na naslovnici objavil tudi tednik Sedem. »Nedavno so francoski karikaturisti ustvarili facebook stran stran »715«, ki je posvečena kolegom karikaturistom, žrtvam terorističnega napada na uredništvo satirične revije Charlie Hebdo. K sodelovanju so povabili 35 karikaturistov iz različnih koncev sveta in ponosna sem, da so povabili tudi mene, da se predstavim s svojimi karikaturami«, nam zaupa Nana.

Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic

Jernej Šugman
Prva portretna karikatura, ki jo predstavljamo na našem portalu je karikatura slovenskega igralca in člana ansambla ljubljanske Drame Jerneja Šugmana. Na karikaturi pa je predstavljen v vlogi Hamleta.

Jernej Šugman se je rodil 23. decembra 1968 v Ljubljani. Od 1988 do 1992 je študiral dramsko igro in umetniško besedo na AGRFT v Ljubljani in študij zaključil z vlogo Astrova v Čehovem Stričku Vanji v letniku Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. Za vlogo je prejel Severjevo (1992) in Prešernovo nagrado (1993) za študente.

Leta 1992 se je zaposlil v ljubljanski Drami, katere član je še danes. Borštnikova nagrada za mladega igralca mu je bila podeljena za vlogo Maksa v Cankarjevem Kralju na Betajnovi, ki jo je ustvaril v Prešernovem gledališču v Kranju. Tako je odšel na igralsko pot v osrednjo slovensko gledališko hišo z nekaj nagradami in še več odgovornosti. Jernej Šugman se je zelo hitro uveljavil kot igralec najzahtevnejših vlog. Po letu 2000, ko je pričel snemati TV nadaljevanke (Vrtičkarji, Teater Paradižnik in kasneje še Naša mala klinika) je postal tudi uspešen filmski igralec.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Nana Guberinič
Tagi