Nanine karikature: Greta Thunberg

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji teden smo objavili karikaturo najslavnejše avtorice detektivk Agathe Christie, danes pa je na vrsti Greta Thunberg, švedska okoljska aktivistka na področju podnebnih sprememb.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njeni spletni strani in FB profilu. Intervju z Nano, ki smo ga pred kratkim objavili na našem portalu, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Greta Thunberg

Greta Thunberg je prvič postala znana avgusta 2018, ko je na začetku šolskega leta namesto v šoli preživljala dneve pred švedskim parlamentom z napisom “Šolska stavka za podnebje”. Kmalu so začeli “stavkati” tudi drugi mladi iz različnih koncev švedske in drugih držav po svetu. Skupaj so organizirali gibanje šolskih stavk za podnebje, ki se imenuje “Petki za prihodnost” (Fridays for Future). Po govoru, ki ga je Greta imela na konferenci OZN o podnebnih spremembah v mestu Katovice, so vsaj nekje na svetu študentske stavke potekale vsak petek. V letu 2019 so bile organizirane štiri stavke, na katerih je po vsem svetu na isti dan na vsaki sodelovalo vsaj milijon ljudi.

Greta zaradi vpliva na okolje ne leti z letalom, ne uživa hrane živalskega izvora, ne kupuje stvari, če ni nujno, itd. V veganstvo in prenehanje letenja je prepričala tudi svoje starše.

Njen nenaden vzpon v svetovno slavo jo je naredil vodjo in tarčo nekaterih napadov. Maja 2019 je bila na naslovnici revije Time, ki ji je tudi priznal mesto med stotimi najvplivnejšimi ljudmi na svetu in jo končno razglasil za osebnost leta 2019. Leta 2019 je bila nominirana za Nobelovo nagrado za mir.

(Vir: sl.wikipedia.org)

Vse do sedaj objavljene karikature, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Miha Ulčar; Foto: Nana Guberinič

Tagi