Nanine karikature: Gregory Peck

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji petek smo objavili karikaturo nekdanjega nogometaša in selektorja slovenske izbrane vrste Srečka Katanca, danes pa je na vrsti ameriški filmski igralec Gregory Peck, ki je bil med leti 1940 in 1960 eden najbolj priljubljenih filmskih zvezd.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

Gregory Peck

Gregory Peck (1916 – 2003), je v svoji 50-letni karieri posnel 60 filmov in postal eden od legend Hollywooda. Za prelomnico v karieri nekdanjega študenta univerze Berkley, je pomenilo srečanje z znanim producentom Davidom Selznickom med drugo svetovno vojno, ki mu je pomagalo, da je leta 1944 dobil svojo prvo vlogo v filmu Days of Glory režiserja Jacquesa Tourneurja. Peck je bil znan po vlogah dostojanstvenih mož, ki so strogo sledili svojim etičnim načelom. Takšen je bil kot novinar, ki se je soočil z antisemitizmom v filmu Prijateljski dogovor (Gentleman’s Agreement; 1947; ki je prejel oskarja za najboljši film), pa tudi kot častnik v filmu Topovi Navarona (The Guns of Novarone; 1961) ter predsednik ZDA v filmu Amazing Grace and Chuck (1987).

Največje uspehe v karieri je Peck dosegel s sodelovanjem z nekaterimi največji filmskimi režiserji. Z Alfredom Hitchcockom je sodeloval pri filmu Uročen (Spellbound; 1945), z Elio Kazanom je posnel Prijateljski dogovor, medtem ko sta z Johnom Hustonom posnela Mobya Dicka (1956). Na filmskem platnu je nastopil tudi z nekaterimi najbolj priljubljenimi igralci svojega časa, Audrey Hepburn, Avo Gardner, Davidom Nivenom, Anthonyjem Quinnom, Robertom Mitchumom, Jamesom Stewartom, Sophio Loren … Leta 1962 prejel oskarja za vlogo odločnega odvetnika v filmu Ubiti ptico oponašalko (To Kill a Mockingbird).

Avtor: Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič

Komentarji uporabnikov
Tagi