Nanine karikature: Frank Zappa

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji petek smo objavili karikaturo slovenskega gledališkega in filmskega igralca ter režiserja Borisa Cavazze, danes pa je na vrsti Frank Zappa, ameriški skladatelj, kitarist in filmski režiser.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

Frank Vincent Zappa (1940 – 1993)

Frank Zappa se je v svoji več kot 30-letni karieri dokazal kot ploden in izstopajoč glasbenik, skladatelj in vodja banda. Njegov opus zajema veliko glasbenih zvrsti, saj je igral in pisal glasbo za rock bande, jazzovske zasedbe, sintetizatorje, simfonične orkestre ter ustvarjal konkretno glasbo. Poleg tega je ustvarjal še kratke filme, glasbene videe in naslovnice za albume.

Zappa je sam produciral skoraj vse izmed svojih šestdesetih albumov, ki jih je izdal skupaj z Mothers of Invention ali kot solo glasbenik. Večkrat je bil nominiran za grammyja, leta 1988 pa ga je prejel za najboljši rock instrumentalni nastop na albumu Jazz From Hell. Po smrti leta 1995 so ga dodali v Rock and Roll Hall of Fame ter mu čez dve leti podelili grammyja za življenjsko delo. Leta 2005 ga je revija Rolling Stone uvrstila na 71. mesto na lestvici stotih najboljših glasbenikov vseh časov.

Zappovo delo je stilno zelo raznoliko in se giblje med rockom, avantgardo 20. stoletja, žanrom jazz fusion in sodobno resno glasbo. Bil je tudi zelo odmevna osebnost v medijih, predvsem zaradi svojega humorja, satirike, absurda, visokega kakovostnega nivoja glasbe, rock opere, itd.

(Vir: sl.wikipedia.org)

Avtor: Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič

Tagi