Nanine karikature: Fidel Castro

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji petek smo objavili karikaturo jamajškega pevca roots rock reggaeja, kitarista in glasbenika Boba Marleya, danes pa je na vrsti karikatura nekdanjega kubanskega voditelja Fidela Castra.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

Fidel Alejandro Castro Ruz (1926– 2016)

Bil je kubanski premier od 1959 do 1976 in nato predsednik države (državnega sveta in sveta ministrov) od 1976 do 2008, vrhovni poveljnik kubanskih oboroženih sil od 1959 do 2008 ter prvi sekretar Komunistične partije Kube od 1961 do 2011. Leta 2006 je zaradi zdravstvenih razlogov predal vse vodilne funkcije svojemu bratu Raulu. Po politični usmerjenosti je bil marksist-leninist, pod njegovo administracijo je Republika Kuba postala enostrankarska socialistična država, industrija in gospodarstvo pa sta bili nacionalizirani in socialistične reforme so bile implementirane na vseh področjih družbe. V mednarodni politiki je bil Castro predsedujoči gibanja Neuvrščenih od 1979 do 1983 in drugič (samo formalno, dejansko pa njegov brat Raul) od 2006 do 2008.

Kubanska revolucija

Leta 1956 sta Castro in Guevara pristala na Kubi z majhno skupino upornikov, znano kot gibanje 26. julij, in tako začela gverilsko bojevanje proti kubanski vladi. Decembra leta 1958 je Castro sprožil močan napad in Batista je bil prisiljen pobegniti. Februarja 1959 je Castro zaprisegel kot kubanski predsednik vlade in oznanil marksistično-leninistični program, prilagojen lokalnim potrebam. Takrat je bilo izgnanih na tisoče Kubancev, večina jih je odšla v ZDA.

(Vir: Wikipedia.org)

Avtor: Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič

Tagi