Nanine karikature: David Bowie

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji teden smo objavili karikaturo “kraljice Rock & Rolla” Tine Turner, danes pa je na vrsti še ena glasbena legenda, David Bowie.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

David Bowie

David Bowie, rojen kot David Robert Jones (1947-2016), je bil pomembna ikona v popularni glasbi več kot pet desetletij, sicer pa je veljal za inovatorja in enega najvplivnejših umetnikov sodobnega časa. Njegov glasbeni, filmski in vizualni razvoj je izrazito zaznamoval njegovo okolico. Veljal je za pionirja glam rocka, navdih za punk rock gibanje, new wave in mnoge druge glasbene smeri. Bil je tudi prvi, ki je v glasbi izumljal različne karakterje, ki so se pojavljali v besedilih, imeli svojo vizualno podobo in skozi katere je nastopal v javnosti ter (Major Tom, Ziggy Stardust, Thin White Duke, …). Pogosto je na novo odkrival in spreminjal svojo glasbo, kot tudi svojo vizualno podobo. Zaradi svojega eklektičnega in spreminjajočega stila so ga imenovali tudi kameleon. Njegova edinstvena podoba in preigravanje različnih glasbenih slogov sta postala kulturna referenca za vrsto umetnosti. Bil je tudi filmski in gledališki igralec, režiser videospotov in vizualni umetnik.

V svoji karieri je prodal več kot 140 milijonov izvodov albumov, izdal 27 studijskih albumov, revija Rolling Stone ga je uvrstila med sto največjih umetnikov vseh časov. Zadnji album Blackstar je izdal na svoj 69. rojstni dan in dva dni pred svojo smrtjo.

(Vir: sl.wikipedija.org)

Vse do sedaj objavljene karikature, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Miha Ulčar; Foto: Nana Guberinič

Komentarji uporabnikov
Tagi