Nanine karikature: Bruce Lee

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar vsak teden poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji teden smo objavili karikaturo  slovenske igralke in političarke Violete Tomič, danes pa je na vrsti legendarni Bruce Lee, najboljši mojster borilnih veščin na svetu.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

Bruce Lee, filozof, ameriški kung fu borec in igralec ( 27. november 1940, San Francisco, 20. julij 1973, Hong Kong), je svoje otroštvo preživljal v Hong Kongu.Oče in mati, operna pevca sta ga klicala Lee Siu Lung, kar je pomenilo mali zmaj. Imel je še sestro in enega brata. Bruce je bil kot otrok zelo šibak, zato je bil večkrat pretepen. Z leti je postal zelo borben in se je v uličnih pretepih rad maščeval. Ko se je v šoli zgodil incident in je Bruce pretepel nekega dečka do nezavesti, ker naj bi ga on udaril v obraz, sta se oče in mati odločila, da ga pošljeta v San Francisco. Tam je kasneje ustvaril svojo šolo borilnih veščin. V tej šoli je spoznal tudi svojo ljubezen Lindo Cadwell in se z njo tudi poročil. Trenirala je v njegovi šoli in ker je bila tudi ona zelo talentirana, je kasneje postala mojstrica borilnih veščin. V zakonu sta se jima rodila dva otroka. Starejšemu je bilo ime Brandon (1965–1993), ki je šel po stopinjah očeta ter snemal filme, a je tudi on prezgodaj umrl. Mlajša sestra Shannon pa še živi. Odkar se je rodil Brandon je Bruce treniral še bolj pogosto ter tako postal še bolj mišičast kot prej.

S Hong-Kongom in Hollywoodom so povzdignili tradicionalne Hong-Kongovske borilne veščine v svetovno priljubljenost in popularnost. S tem so sprožili velik porast šol kitajskih borilnih veščin na Zahodu. Bruce je postal ikonska figura zlasti na Kitajskem, ker je v svojih filmih portretiral kitajski nacionalni ponos (kmete in delavce) ter s tem kitajski nacionalizem. Veliko ljudi vidi Bruca kot vzor za pridobivanje močnega in gibčnega telesa ter najvišjo možno raven kondicije, prav tako kot razvijajoče spretnosti borilnih veščin ter dobro tehniko za borbe. Bruce je vse mišice ter gibčnost pridobil le z vajami. V filmskih studijih Summit in Golden Harvest v Hong-ongu in pod režijo Lo Wei-ja je posnel nekaj filmov, ter tako postal največja ikona borilnih veščin. Pred javnostjo je pokazal sklece na eni roki samo s palcem ter kazalcem. Pokazal je tudi svoje neverjetne udarce z nogo. Lahko je udaril moža, ki je bil za 3 glave višji od njega. To za njega ni bilo težko, saj je naredil popolno »špago«.

Leta 1973 je Bruce Lee umrl star 32 let. Umrl je sicer med snemanjem filma Fist of Fury, vendar naj bi bil na obisku pri prijateljici, ki ji je potožil o hudih glavobolih, ki ga zadnje čase precej ovirajo pri delu in kasneje izdihnil … Nekateri pravijo, da je jemal poživila ter tako umrl zaradi srčne odpovedi. Nekateri pa pravijo, da ga je ubila kitajska mafija, ker pri tihotapljenju drog v druge države ni hotel sodelovati z njimi. Najbolj naivni viri pa trdijo, da se je umaknil nekam na Tibet, kjer živi in dela v samoti. Skratka vzrok njegove smrti ni znan. Toda Bruce Lee, bo ne glede na vse, ostal za vedno najboljši mojster borilnih veščin na svetu. Je tudi prvi človek, ki je po smrti dobil priznanje najvišjega ranga, tkzv. »sončni pas

(Vir: Wikipedia.si)

Vse do sedaj objavljen portretne karikature na našem portalu si lahko ogledate na povezavi:

NANINE KARIKATURE

Avtor: Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič
Tagi