Nanine karikature: Bob Dylan

Pa je ponovno tu petek in z njim tudi nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar vsak teden poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji teden smo objavili portretno karikaturo košarkarske legende Iva Daneua, danes pa je na vrsti ameriški glasbenik in nobelovec Bob Dylan.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

Bob Dylan (rojen kot Robert Allen Zimmerman) je močno zaznamoval glasbo zadnjih pet desetletij. Nekatere njegove najboljše pesmi, predvsem iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, kot npr. »Blowin' In The Wind«, »Like A Rolling Stone« in »The Times They Are a-Changin«, so postale večne himne tako borcev za človekove pravice kot tudi nasprotnikov vojne v Vietnamu. Že od začetka njegovega ustvarjanja so bile njegove pesmi močno obarvane s političnimi, socialnimi in filozofskimi vprašanji in dilemami, drugačne od takratnih smernic popa in rocka, s katerimi pa je pridobil pozornost kontrakulture. Dylan je raziskoval več tradicij in stilov ameriške glasbe, od ljudske glasbe in bluesa, do countryja in gospla, rock 'n' rolla ter njihovo uporabo v angleški, irski in škotski ljudski glasbi, pa tudi jazza in swinga. Dylan nastopa s kitaro, klavirjem in orglicami. Skupaj z mnogimi različnimi glasbeniki in osebjem hodi na turneje že od poznih osemdesetih let. Čeprav so njegovi dosežki na vseh področjih ogromni, sta njegovo pisanje in ustvarjanje pesmi njegov največji prispevek glasbi.

Skozi svojo kariero je Dylan dobil mnogo nagrad za svoje ustvarjanje, od grammyjev pa do zlatih globusov in oskarjev. Povabili so ga tudi v Rock and Roll Hall of Fame, Nashville Songwriters Hall of Fame in Songwriters Hall of Fame. Leta 2008 je prejel Pulitzerjevo nagrado za »njegov globok vpliv na popularno gladbo in Ameriško kulturo, zaznamovan z izpovedno kompozicijo neverjetne pesniške moči« ter leta 2016 še Nobelovo nagrado za književnost.

(Vir: Wikipedija)

Vse do sedaj objavljen portretne karikature na našem portalu si lahko ogledate na povezavi:

Avtor: Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič
Tagi