Nanine karikature: Aretha Franklin

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Nazadnje smo objavili karikaturo ameriškega igralca Ramija Maleka, ki je pogumno stopil v čevlje Freddieja Mercuryja v filmu Bohemian Rhapsody, tokrat pa je na vrsti Aretha Louise Franklin, ameriška pevka, igralka, pianistka in aktivistka za človekove pravice.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

Aretha Louise Franklin

Aretha Louise Franklin (1942-2018) se je rodila v družini baptističnega duhovnika, z glasbeno kariero pa je pričela že kot otrok in sicer kot pevka gospelov v očetovi cerkvi v Detroitu. Ko je postala polnoletna, je naredila odmik od cerkvene glasbe in podpisala pogodbo z založbo Columbia Records, pri kateri pa je dosegla le zmeren uspeh. Priznanje in prodajni uspeh je doživela pri založbi Atlantic Records in do konca 60-let prejšnjega stoletja postala znana kot »kraljica soula«. Posnela je vrsto uspešnih albumov, leta 1979 pa se je sprla z založbo in odšla na Arista Records. Naslednje leto je nastopila v filmu The Blues Brothers.

Slovela je po svojem močnem mezzosopranu in kakovostnih interpretacijah hitov. V svoji več kot šestdesetletni karieri je ustvarila 112 singlov, ki so se uvrstili na Billboardove lestvice, kar je rekord za ženske izvajalke. Z več kot 75 milijoni prodanih izvodov albumov je ena najuspešnejših glasbenic vseh časov. Prejela je 18 grammyjev, od tega prvih osem, podeljenih za najboljšo R & B izvajalko v letih 1968 do 1975. Leta 1987 je bila kot prva ženska sprejeta v Hram slavnih rock’n’rolla, prejela pa je tudi predsedniško medaljo svobode.

(Vir: sl.wikipedia.org)

Vse do sedaj objavljene karikature, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Miha Ulčar; Foto: Nana Guberinič

Tagi