Nanine karikature: Alan Hranitelj

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Nazadnje smo objavili karikaturo ameriškega igralca in komika Christopherja Lloydadanes pa je na vrsti karikatura znanega slovenskega kostumografa Alana Hranitelja.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njenem FB profilu: www.facebook.com/nana.guberinic.

Alan Hranitelj

Alan Hranitelj, slovenski kostumograf, se je rodil 3. marca 1968 v Zagrebu, kjer je obiskoval šolo za upodabljajočo umetnost. Od sredine osemdesetih let živi in dela v Sloveniji. Po sodelovanju v predstavi Krst pod Triglavom leta 1986 je nadaljeval svojo profesionalno pot v Ljubljani. Njegovo ustvarjanje sestavljajo gledališka, operna in filmska kostumografija ter maska, posveča pa se tudi oblikovanju oblek, oblačil in dodatkov. Sodeluje z različnimi domačimi in tujimi gledališči ter z najvidnejšimi slovenskimi gledališkimi, filmskimi in video režiserji.

Njegov dosedanji opus šteje 373 kostumografij in sodelovanj pri različnih projektih; od tega 186 gledaliških kostumografij, 14 opernih, 7 kostumografij za klasični balet, 27 za sodobne plesne predstave, 15 filmskih in televizijskih kostumografij, sodeloval je pri 51 samostojnih in skupinskih razstavah, oblikoval je 32 kostumografij za različne dogodke in za 26 televizijskih reklam, med drugim je oblikoval uniforme za 11 različnih podjetij ter oblikoval kostumografijo za Cirque du Soilel.

Njegova dela so uvrščena v 4 stalne umetniške zbirke (Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Muzej Moderne umetnosti Ljubljana in Pokrajinski muzej Maribor). Za svoje ustvarjanje je do sedaj prejel 24 domačih ter tujih priznanj.

Vir: sl.wikipedia.org

Vse do sedaj objavljene karikature, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Miha Ulčar; Foto: Nana Guberinič

Komentarji uporabnikov
Tagi