Na Vranskem cvetele jesenske rože iz krep papirja

Po cvetoči pomladi in poletju je november mesec, ko rastline na vrtovih izkoristijo zimski čas za počitek in pripravo za novo sezono. To pa ne velja za cvetje, kakršno je bilo na ogled tretji novembrski vikend v Športni dvorani Vransko. Gre za cvetje, ki cveti celo leto, še posebno pa pride do izraza v zimskih mesecih, saj imajo takrat ustvarjalke cvetja iz krep papirja več časa, da se posvetijo tovrstnem umetniškem udejstvovanju.

Na Vranskem pod okriljem Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje deluje sekcija Vranske rož’ce, ki od leta 2012 vsako leto pripravijo največjo vseslovensko razstavo cvetja iz krep papirja. Nanjo povabijo umetnice iz vse Slovenije, tokrat se jih za udeležbo na razstavi odzvalo skoraj sto, ki so na ogled pokazale svoje cvetje, za katerim se skrivajo ure in ure dela. Za izdelavo mojstrovin, ki na prvi pogled izgledajo kot prave cvetlice, je vložene veliko vztrajnosti, natančnosti in seveda ljubezni do tega, kar počneš.

Tradicija izdelave cvetja iz papirja sega v čase, ko še ni bilo toliko cvetličarn. Vpletali so jih v vence za pogrebe, aranžmaje ob prazniku vseh svetih ter jih povoskali, da je cvetje ostalo lepo dlje časa.

Neokrnjena tradicija izdelave cvetja iz krep papirja doma na Vranskem

Pobudnica razstave je predsednica združenja Vranske rož’ce Martina Felicijan iz Vranskega, ki ji nekateri pravijo tudi  kraljica papirnatih rožic. Tradicija izdelave cvetja iz papirja sega v čase, ko še ni bilo toliko cvetličarn. Vpletali so jih v vence za pogrebe, aranžmaje ob prazniku vseh svetih ter jih povoskali, da je cvetje ostalo lepo dlje časa. Na Vranskem se je takšno cvetje vpletalo v velikonočne butare. Felicijanova je starejše gospe opazovala pri tem delu, saj je proces izdelovanja veljal za nekakšno skrivnost. Nato je pred dvajsetimi leto najprej izdelovala rože sama zase in se v nekem trenutku odločila, da stvaritve pokaže tudi širše.

Čas izdelave posameznega cveta lahko traja tudi do štiri ure za večje rastline pa dlje.

Izkazalo se je kot odlična ideja, saj dogodek združuje izdelovalke rož iz krep papirja. Med ustvarjanjem se pogovarjajo, zabavajo in čas jim hitro mineva. Aktivne članice iz združenja Vranske rož’ce svoje znanje z veseljem predajajo naprej z namenom, da se ohranja kulturna dediščina prejšnjih generacij, ki ga ustvarjalke dopolnjujejo z inovativnimi idejami.

Dan, ko se športna dvorana spremeni v pisan cvetlični vrt

Cvetovi in aranžmaji so izdelani iz različnih tehnik. Tokrat je bilo zastopano jesensko cvetje, na leto in pol pa imajo razstavo, kar pomeni, da ujamejo tudi pomladanske cvetove. Pozoren opazovalec lahko vidi, da so ustvarjalke vložile trud v vsako podrobnost in za ustvarjanje drobnih cvetov uporabile tudi pinceto

Felicijanova je starejše gospe opazovala pri tem delu, saj je proces izdelovanja veljal za nekakšno skrivnost.

Čas izdelave posameznega cveta lahko traja tudi do štiri ure, kar dobro vedo tudi v Društvu rokodelcev – Rokodelskem centru Moravče, Nada Smrkolj predsednica Društva prijateljev Družine Trojane in Skupina MASIMM, ki deluje v okviru Medgeneracijskega društva Jesenski cvet iz Domžal, ki so se prav tako predstavili na Vranskem.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

Komentarji uporabnikov
Tagi