Na Studenec prihaja Divji lovec

Pred vrati je vrhunec 17. Kulturnega poletnega festivala Studenec, saj bodo na odru poletnega gledališča v petek, 21. julija 2017, ob 21. uri premierno uprizorili domačo gledališko predstavo, katero bodo nato ponovili še dvanajstkrat. Letos so pod taktirko neutrudnega Alojza Stražarja pripravili ljubezensko igro s petjem, Divji lovec, avtorja Frana Saleškega Finžgarja.

Za osrednjo gledališko predstavo je letos režiser Alojz Stražar, ki je tudi avtor priredbe izbral znano delo Frana Saleškega Finžgarja, ljubezensko igro s petjem, Divji lovec. Premiera bo v petek, 21. julija, ob 21. uri, napovedujejo pa kar dvanajst ponovitev. Stražar je dejal, da se je za to delo odločil, ker je letos 55 let od smrti tega pisatelja in 115 let od prve uprizoritve te predstave. Prav tako gre za ljudsko igro, saj je po njegovih besedah potrebno sem ter tja poseči po ljudski preprostosti. Nesmisel je namreč hlastanje za denarjem, saj na koncu človek ugotovi, da rabiš samo lepo življenje. »Z gotovostjo lahko trdimo, da je avtor želel s to predstavo ohraniti podobo kmečkega življenja z vrednotami, običaji in klenostmi slovenskih ljudi. Finžgar je v predstavi upodobil svet iz svoje mladosti, takega kot ga je poznal. Poleg njegovega najbolj znanega dela Pod svobodnim soncem je bila med mnogimi drugimi dramatizirana tudi povest Divji lovec. Znano in hvaležno gradivo za mnoga ljubiteljska gledališča in večkrat izvedeno tudi v ljubljanski Drami. S predstavo želimo vzbuditi spomin na pisatelja, ki mu je bilo mar za slovenskega človeka, slovensko ljudsko pesem in slovensko besedo, ki jo je visoko cenil in spoštoval«, je povedal Stražar. Letos mineva ravno 55 let od smrti pisatelja, duhovnika in avtorja številnih romanov, povesti, črtic in pesmi, kot tudi gledaliških besedil, zato po besedah Stražarja ni naključje, da bo ravno letos v njihovem gledališču ponovno izvedeno to delo. S predstavo želijo vzbuditi spomin na pisatelja, ki mu je bilo mar za slovenskega človeka, slovensko ljudsko pesem in slovensko besedo, ki jo je visoko cenil in spoštoval.

Predstava na Studencu bo izvedena z veliko ljudskega petja in glasbe, v njej bo sodelovalo preko sedemdeset igralcev in pevcev. Glavni vlogi v predstavi imata Ana Plahutnik in Primož Krt. Stražar je še dejal, da je v 16. letih njihov festival obiskalo preko 10.000 obiskovalcev, ki so domov odhajali zadovoljni: »Tudi letos se bomo potrudili, da bo festival gledalcem dal tisto, kar pričakujejo.«

Več o predstavi in rezervaciji kart, si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

Datumi predstav:
petek, 21. julij (premiera), sobota 22. julij
petek, 28. julij, sobota 29. julij, nedelja, 30. julij
četrtek, 3. avgust, petek, 4. avgust, sobota, 5. avgust, nedelja, 6. avgust
petek, 11. avgust, sobota, 12. avgust, nedelja, 13. avgust

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Poletno gledališče Studenec
Tagi