Na sporedu: Domžalska premiera slovenskega filma Kaj pa Mojca?

V torek, 10. marca 2015, ob 20. uri bo na velikem platnu Mestnega kina Domžale možno videti Mojco. In to ne katerokoli Mojco, temveč nov slovenski film z naslovom Kaj pa Mojca? Gre za dokumentaren film, ki raziskuje vlogo žensk v slovenskem filmu in filmskih klasikah išče odraze položaja žensk v družbi.

Film Kaj pa Mojca govori o priljubljenih in tudi manj znanih vlogah v slovenskem filmu, ki hoče ugotoviti kdo je značilna slovenska filmska junakinja. Lahko bi rekli, da gre za ravno pravi film ob pravem času – dnevu žena. Tako kot je že v navadi ob domžalskih premierah, bo po predvajanju filma potekal še pogovor z ustvarjalci filma. Vse o filmu in o tem, kdo je značilna slovenska filmska junakinja, boste lahko iz prve roke slišali od režiserke Urše Menart, s katero bo potekal pogovor in v katerem boste lahko sodelovali tudi gledalci.

dokumentarni film / režija: Urša Menart / scenarij: Urša Menart, Jani Sever / nastopajo: Nina Cvar, Štefka Drolc, Mojca Fatur, Nina Ivanišin, Polona Juh, Milada Kalezić, Varja Močnik, Dotoreja Nadrah, Tina Poglajen, Nina Rakovec, Špela Rozin, Majda Širca, Maja Weiss, Barbara Zemljič, Pia Zemljič, Milena Zupančič / 2014, Slovenija / distribucija: Sever&Sever, RTV Slo

Film govori o priljubljenih, pa tudi manj znanih ženskih vlogah v zgodovini slovenskega filma, tako junakinjah v dobesednem pomenu, značilnih za številne partizanske filme, kot tudi o ustaljenih klišejih: trpeča mati, prešuštnica, opravljivka … Skozi pogovore s igralkami, režiserkami in kritičarkami ter z analizo najpogostejših stavkov, ki jih v slovenskem filmu izrekajo ženske, skuša ugotoviti, kdo je značilna slovenska filmska junakinja. Ali obstaja kakšna, ki bi bila enakovredna legendarnemu Kekcu? Celovečerni dokumentarec Kaj pa Mojca? raziskuje vlogo žensk v slovenskem filmu in v filmskih klasikah išče odraze položaja žensk v družbi. Film je prejel nagrado Art Kino mreže na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Festivali, nagrade: Nagrada Art Kino mreže – Festival slovenskega filma, Portorož 2014. Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC, Maribor 2014. Trst 2015.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Kino DDT
Komentarji uporabnikov
Tagi