Na sporedu: Domžalska premiera filma G. Turner

V četrtek, 8. januarja 2015, ob 20. uri, bo v Mestnem kinu Domžale domžalska premiera biografskega filma G. Turner, kateremu bo sledil še filmski pogovor o znamenitem slikarju J.M.W. Turnerju, njegovem delu, temperamentnem karakterju in obdobju v katerem je ustvarjal.

Film prikazuje zadnjih petindvajset let v življenju britanskega slikarja Josepha Mallorda Williama Turnerja (1775–1851). Ekscentrični umetnik, ki se je nekoč dal privezati na jambor, da bi lahko bolje naslikal snežni vihar, je v javnosti in kraljevih krogih vzbujal tako posmeh kot občudovanje. Veliko je potoval, obiskoval bordele, se družil z aristokracijo in bil priljubljen, čeprav nekoliko anarhičen član Kraljeve akademije umetnosti. V filmu spremljamo Turnerja, ki se po smrti ljubljenega očeta zaplete v skrivno razmerje z živahno gospo Booth, vdovo in lastnico hiše ob morju. Pri tem ga vztrajno nadleguje jezna bivša ljubica, mati njegovih dveh nezakonskih hčera, in zvesto ljubi stoična gospodinjska pomočnica Hannah.

Po predvajanju filma se bosta o J.M.W. Turnerju, njegovem delu, temperamentnem karakterju in obdobju, v katerem je ustvarjal, pogovarjala kipar in profesor na ALUO Jurij Smole ter akademski slikar Silvester Plotajs »Sicoe«.

Mr. Turner / biografska drama / režija: Mike Leigh / scenarij: Mike Leigh/ igrajo Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey, Paul Jesson, Lesley Manville, Martin Savage, Joshua McGuire, Ruth Sheen, David Horovitch, Karl Johnson / 2014, Velika Britanija / distribucija: Continental film / 150’ / biografija znamenitega slikarja J. M. W. Turnerja v režiji mojstra britanskega realizma Mika Leigha

Avtor: Miha Ulčar; Foto: KD Franca Bernika Domžale
Komentarji uporabnikov
Tagi