Na sporedu: Domžalska premiera filma Aljažev stolp »Ta pleh ima dušo«

+ pogovor z ustvarjalci filma

Mestni kino Domžale vas vabi na domžalsko premiero filma Aljažev stolp »Ta pleh ima dušo«, ki bo v torek, 10. februarja 2015, ob 20. uri. Po predvajanju dokumentarnega filma o zgodovini, ohranitvi in rekonstrukciji enega od najpomembnejših narodovih simbolov, bo potekal pogovor z ustvarjalci filma: Gorazdom in Iztokom Lemajičem ter Tinetom Marenčem. Z njimi se bo pogovarjal Borut Peršolja, v pogovoru pa boste lahko sodelovali tudi gledalci.

dokumentarni film / režija: Vojko Anzeljc / scenarij: Gorazd Lemajič, Iztok Lemajič, Vojko Anzeljc / distribucija: Produkcijska skupina Mangrt / 2013, Slovenija / 60’ / dokumentarni film o zgodovini, ohranitvi in rekonstrukciji enega od najpomembnejših narodovih simbolov

Triglav z Aljaževim stolpom je za vse nas izjemen krajinski motiv in nenadomestljiv simbol Slovenije. Ideja Jakoba Aljaža, da valjasta kovinska stavba z zastavico na vrhu predstavlja mejnik, ki označuje slovensko lastnino vrha slovenske gore, se je dokončno udejanjila. Kdo, kako in zakaj ga je postavil, kako so skrbeli zanj, kakšna je njegova zgodovina in kakšen njegov pomen? Kaj nam Slovencem predstavlja danes? In kaj naj naredimo za njegovo ohranitev? S temi vprašanji se ukvarja dokumentarni film med spremljanjem ekipe konzervatorjev in restavratorjev, ki naredijo načrt, po katerem bodo naredili rekonstrukcijo Aljaževega stolpa na isti način in iz enakih kosov pločevine, kot je to storila ekipa Jakoba Aljaža pred več kot sto leti.

Komentarji uporabnikov
Tagi