Na sporedu: Boj za

+ Pogovor z režiserjem Sinišo Gačićem

V ponedeljek, 15. decembra 2014, ob 20. uri prihaja na veliko platno Mestnega kina Domžale dokumentarni film Boj za, ki ga je režiral Siniša Gačić, s katerim bo po predvajanju filma potekal tudi pogovor. Dokumentarni film govori o želji po vzpostavitvi novega družbenega reda.

Boj za / dokumentarni film / režija: Siniša Gačić / scenarij: Siniša Gačić / 2014, Slovenija / distribucija: Tranal Films / 85’ / Zmagovalni dokumentarni film o želji po vzpostavitvi novega družbenega reda.

Mesec dni po začetku okupacije parka na Wall St., so tudi na trgu pred ljubljansko Borzo protestniki postavili šotore. V kritiki predstavniške demokracije in globalnega finančnega kapitalizma se združijo pod geslom »nihče nas ne predstavlja« ter se organizirajo po principih neposredne demokracije. V času pomanjkanja družbenih alternativ se v kampu pred Borzo začne vzpostavljati skupnost, v kateri naj bi enakovredno odločali vsi posamezniki, združeni v svoji različnosti. Po uvodni evforiji pa velika ideja neposredne demokracije trči ob sodobnega človeka, v ospredje pridejo v nasprotja.

»S temi prizori sem hotel pokazati, da se ti aktivisti pridružijo vsaki uporniški ali vstajniški akciji. Njihova identiteta je biti aktivist. Oni trdno verjamejo, da je mogoče vzpostaviti drugačen svet, nehierarhično organiziran«, pravi Siniša Gačić.

»Film Boj za je prava sociološka študija upora, ki v podtonu postavlja vprašanje "boj za … kaj?" vprašanje, ki se je kljub jasnim nevzdržnim socialnopolitičnim razmeram zaradi neartikuliranih protestov (doma in po svetu) tedaj zdelo legitimno. Pri tem film nikakor ne zanika družbene odgovornosti in noče izpodbiti volje po uporu, kot nakaže tudi v zadnjem prizoru razplamenelega ognjišča metafori za nepogašene strasti vstajnikov oziroma še vedno tleče težave v socialnopolitični stvarnosti«, Tina Lešničar.

Nagrade: Vesna za najboljši celovečerni film na Festivalu slovenskega filma 2014

Avtor: Miha Ulčar; Foto: KD Franca Bernika Domžale
Komentarji uporabnikov
Tagi