Na slavnostni seji ob občinskem prazniku podelili plakete in nagrade Občine Domžale

19. april je tisti dan, ko praznuje Občina Domžale svoj rojstni dan. Med številnimi prireditvami ob praznovanju občinskega praznika, ki so se že ali se še bodo zgodili v tem mesecu, je v torek, 19. aprila 2016, v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale potekala Slavnostna seja, ki so jo obeležili s kulturnim programom, slavnostnim govorom župana Tonija Dragarja in podelitvijo plaket in nagrad Občine Domžale za leto 2016. Letos je Zlato plaketo prejel Milan Marinič in sicer za dolgoletno uspešno vodenje Kulturnega doma Franca Bernika Domžale ter za prispevek k razvoju profesionalne kulture.

V polni dvorani Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, kjer je potekala Slavnostna seja ob občinskem prazniku, so bili posebne pozornosti deležni letošnji nagrajenci in dobitniki priznanj Občine Domžale. Kot gostje so se županu Toniju Dragarju ter podžupanjama mag. Renati Kosec in mag. Jani Miklavčič, pridružili še častni občani dr. Miroslav Stiplovšek, dr. Velimir Vulikić in Peter Primožič, poslanec v Državnem zboru Kamal Izidor Shaker, občinske svetnice in svetniki ter ostali gostje.

Glasbeno-scenska prireditev je bila letos obarvana v znamenju "Apostola" slovenske klavirske glasbe 20. stoletja Acija Bertonclja. V kulturnem programu, ki so ga pripravili v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, so sodelovali: Anže Zevnik (recitacije, narator), Sebastian Bertoncelj (violončelo) in Lorenzo Cossi (klavir). Scenarij in zasnovo glasbeno-scensko prireditve je pripravil Jure Matičič. Celoten program je povezoval Anže Zevnik.

Župan Toni Dragar je v svojem slavnostnem govoru med drugim dejal, da so imeli pred leti idejo, da bi morali občinski praznik praznovati skupaj in nastal je dogodek »Spoznajmo se, praznujmo skupaj«. »Udeležba, ki je vsako leto večja, in je letos presegla 50 društev na stojnicah in več kot 25 nastopajočih na odru, priča, da se občani strinjajo z našo idejo in radi praznujejo skupaj z nami. Način delovanja občine se je namreč od leta 1952 korenito spremenil. Če pogledam zadnjih deset let, vam iz lastnih izkušenj povem, da se je spremenil že v zadnjem desetletju. Če so bile včasih občine zaprte v hišo, se danes odpirajo, demokratizirajo in povezujejo. Na praznovanju v Češminovem parku smo bili tako priča še enemu uspehu naše občine – medgeneracijsko povezovanje. Z največjim veseljem tako lahko rečem, da smo Domžale postale prostor za vse generacije«, je povedal Dragar. Ob tem je izpostavil tudi ustanovitev Komisije za mlade, ki jo vodi podžupanja mag. Renata Kosec, ki med mladimi opravljajo anketo in na podlagi rezultatov bodo tudi osnovali Strategijo za mlade: »Mnogokrat smo namreč slišali različne kritike, da Domžale niso prijazne mladim in da se tukaj ne počutijo doma.«

Po besedah Dragarja, je bilo leto 2016 gasilsko leto: «Praznovali smo 60. let gasilske zveze v Domžalah, 60. let PGD Rova in 125 let PGD Dob. V okviru novega Doma krajanov Dob in gasilskega doma PGD Dob smo tako tudi odprli vrtec Pikapolonica. Gasilci imajo v Domžalah pomemben prostor in razvoj ni zgolj v času praznovanju jubilejev – tako nameravamo že letos urediti Dom krajanov in gasilski dom na Studencu. Prav tako, pa bomo s prvim julijem odprli vrata Zavodu za zaščito in reševanje.«

Župan Toni Dragar je v slavnostnem govoru med drugim izpostavil tudi nekatere projekte, ki povezujejo občanke in občane.

»Vsi projekti ne uspejo v enem dnevu tako kot so uspeli z letošnjo prvo Kuhno na plac, ki je požela same pohvale in jo bomo od sedaj naprej prirejali vsako prvo soboto v mescu«, je z veseljem poudaril Dragar. Izpostavil je tudi projekt garažna hiša, zaradi katerega so se večkrat znašli v državnih medijih, ki so jo s pomočjo evropskih sredstev zgradili lansko leto. Ob tem je povedal, da si moramo naliti čistega vina in priznati, da v tem trenutku niso vsi garažni boksi zasedeni. »Toda moramo komentirati, da uspeh prvih garažnih hiš P+R ni bil uspešen prvi mesec niti v Ljubljani.« Po njegovih besedah se je potrebno zavedati, da sprememba režima parkiranja v mestu, kaj šele v občini, ni urejena ne v dnevu, niti ne v enem letu.

V nadaljevanju je Dragar izpostavil še dokončanje objekta – lokala v Češminovem parku, ob tem pa upajo, da bo popestril domžalsko dogajanje. Ob koncu govora je omenil tudi letošnje nagrajence: »To so ljudje, ki danes proslavljajo dolga leta trdega dela. Čestitam vam iz srca ob vašem uspehu in se vam zahvaljujem za vse dobro, kar ste storili za našo občino in naše občane. Hkrati pa vas pozivam, da se ne ustavite ob današnjem uspehu, temveč nadaljujete skupaj z menoj pri nadaljnjem razvoju naše občine.«

Na slavnostni seji so podelili tudi plakete in nagrade Občine Domžale, ki jih podeljujejo vsako leto za posebne dosežke in življenjsko delo posameznikov. Plakete in nagrade sta podelila župan Toni Dragar in predsednik Odbora za občinska priznanja, proslave in prireditve Jožko Korošec.

Zlato plaketo je letos prejel Milan Marinič.

  • Zlata plaketa: Milan Marinič, za dolgoletno uspešno vodenje Kulturnega doma Franca Bernika Domžale ter za prispevek k razvoju profesionalne kulture.
  • Srebrna plaketa: Vera Vojska, za aktivno delo na področju lokalnega življenja.
  • Bronasta plaketa: KD Mlin Radomlje, za 20-letno uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture.
  • Bronasta plaketa: Franci Velepec, za delo na področju kulture, predvsem zborovskega petja.
  • Bronasta plaketa: Ivan Gudlin, prispevek na področju športa, predvsem smučarskem teku in biatlonu.
  • Nagrada Občine Domžale: Medobčinsko društvo Sožitje, za 50-letno uspešno delo.
  • Nagrada Občine Domžale: Žiga Ravnikar, za športne uspehe na področju lokostrelstva.
  • Nagrada Občine Domžale: Marjan Bolhar, za uspešno organizacijsko delo in tekmovalne uspehe v borilnih športih.
  • Nagrada Občine Domžale: Anže Lanišek, za uspešno nastopanje v smučarskih skokih.
  • Nagrada Občine Domžale: Projekt Donirana hrana, za prostovoljno dobrodelno dejavnost.

Obrazložitev za nagrajence si lahko preberete TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi