Na slamnikarskem sejmu obujali spomin na dediščino slamnikarstva

Slamnikarski muzej, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, je v sodelovanju z Občino Domžale v soboto, 12. junija 2015, v Slamnikarskem parku organiziral 3. slamnikarski sejem, ki je že postal vsakoletna tradicionalna prireditev s katero obujajo spomin na dediščino slamnikarstva, ki je mnoga desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico.

Tako kot pretekla leta, je bil tudi letošnji slamnikarski sejem obarvan tematsko. Rdeča nit sejma pa je bila slama. Se pravi, da je bilo mogoče videti prav vse kar se da narediti iz nje. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev je ves čas potekal spremljevalni program z različnimi glasbenimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, otroškimi delavnicami, vodenimi ogledi in modno revijo. Poskrbljeno pa je bilo tudi za najmlajše obiskovalce. Za njih so pripravili delavnice izdelovanja figur iz slame, gradnja labirinta iz slamnatih bal …

Tudi za letošnji sejem so organizatorji pripravili nekaj novosti in sicer so slamnikarsko dediščino nadgradili z žitno zgodbo – s pestro ponudbo ekološko pridelanih žitnih izdelkov in peko kruha. Prav tako je prvič izvedeno Srečanje ljudskih pevcev in godcev Domžale v soorganizaciji JSKD OI Domžale, s katerim so prireditev zaključili. Na srečanju so nastopili: Ljudske pevke KD Domžale, Moški PZ Janez Cerar z ljudskim petjem, Pevska skupina Šole zdravja, Pevci ljudskih pesmi KUD Fran Maselj Podlimbarski Krašnja, Pevci in pevke KUD Fran Maselj Podlimbarski Krašnja. Na srečanju sta dva združena zbora premierno zapela slamnikarsko himno, za katero je besedilo napisal Matjaž Brojan, uglasbil pa prof. Tomaž Habe.

Točno ob 12.00 uri, pa je bilo na prizorišču Slamnikarskega sejma, uradno odprtje nošenja slamnikov, ki sta jo odprla župan Občine Domžale, Toni Dragar in direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, Cveta Zalokar, nato pa je sledila modna revija.

Skrbno pripravljena modna revije je obvezno vključevala slamnike.

Na 3. slamnikarskem sejmu so sodelovali: Slamnikarski muzej Domžale s predstavitvijo pletenja kit, šivanja slamnikov, vodenimi ogledi, delavnicami za otroke (voditeljica Mateja Mišmaš) in modna revija (avtorica revije Mateja Kozina, sodelovala sta tudi Danza Dimensione BTC City in Intersport s kolekcijo Energetics); Pajk klobuki iz Ljubljane z bogato ponudbo slamnikov; gostje iz Nizozemske; KUD Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje – pletenje kit; učenci OŠ Venclja Perka Domžale in OŠ Rodica; Vrtec Urša; Berta in Jani Jakob, Ljubljana – izdelovanje slamnatih izdelkov in okraskov; ŠTD Konfin Sv. Trojica – od žetve do kite; Turistična skupnost mesta Koprivnice – izdelovanje slamnatih izdelkov ter predstavitev zanimivosti Občine Koprivnice; Oto Nemanič iz Gornje Lokvice pri Metliki – pokrivanje slamnatih streh; Društvo rokodelcev Moravče – pletenje slamnatih kit in izdelki iz slame; Joži Košak, Domžale – cekarji iz slamnatih kit; Ivan Veselič, Adlešiči – izdelovanje peharjev iz slame; Center Duo Veržej: Ivan Žižek, Brigita in Janez Smodiš – izdelovanje slamnatih izdelkov in okraskov; Eko kmetija Stražar, Škocjan pri Domžalah (Damlin d.o.o.) z bogato ponudbo različnih vrst moke; Klemen Košir iz Ljubljane z demonstracijo in degustacijo različnih vrst kruha in predstavitvijo knjige Kruh moj vsakdanji; Javno komunalno podjetje Prodnik (ekološka delavnica za otroke). Da pa je imel sejem še rdečo nit v vezni besedi, je poskrbela voditeljica programa Špela Šebenik, ki je tekom prireditve tudi predstavila vse razstavljalce in nastopajoče.

Ljudske pevke KD Domžale, ki jih vodi legendarna Mara Vilar na prvem Srečanju ljudskih pevecev in godcev.

V programu, ki je spremljal sejem pa so sodelovali: Vokalna skupina Živa, Češminke iz Društva Lipa Domžale, KD Godba Domžale, KD Domžalski rogisti, Glasbena šola Domžale, Folklorna skupina KD Groblje.

Več fotoutrinkov iz slamnikarskega sejma si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar: Foto: Miro Pivar; Video: Miro Pivar, Miha Ulčar
Tagi