Na Noč knjige smo bili v Domžalah v družbi elegantnih Kamelij Z morjem na Ti

23. aprila bodo po vsem svetu obeležili svetovni dan knjige. Zadnja leta se ta praznik obeleži tudi ponoči. Tako je v petek, 21. aprila 2017, na številnih lokacijah potekala Noč knjige, ki ima poslanstvo – obsijati pozabljeno in čudovito notranje bistvo. Povrniti upanje in zaupanje v drugega. In nas opomniti, da sveta danes ne spreminjamo ne z bombami ne s številkami, pač pa z zavedanjem, kdo smo – vsak zase in drug drugemu, naravi in živalim.

Ob izidu nove knjige Z morjem na Ti je avtor Mitja Zupančič v Kavarni Flerin predstavil morski akvatorij TERRE INCOGNITE in ga ob glasbenih vložkih Ženske vokalne skupine Kamelije podelil z obiskovalci, ki so lahko iz prve roke občutili urok morja in sredozemskih zvezdnih oči v verzih in besedah. 

Obsežnejše knjižno delo Z Morjem na Ti predstavlja trideset izbranih destinacij na vzhodni jadranski obali med Križem pri Trstu, preko Trsta in Pirana, mimo Rovinja in Opatije, preko najlepših jadranskih otokov, vse do Dubrovnika in Črne gore, kot jih z očmi morjeplovca vidi in razume avtor. Največje bogastvo smo ljudje, takrat tudi obrazi z Jadrana oživijo v prilikah, zgodbah in legendah.

Tedaj začenjamo razumeti, da je morje bilo vselej povezovalni medij, isto morje, ki je ostalo, morje brez meja, naše in hkrati nikogaršnje. Menjale so se civilizacije in oblastniki, ki so za seboj pusti globoke sledi zapisane in fotografsko dokumentirane v tej knjigi, kot del bogate pomorske kulturne dediščine akvatorija, kateremu pripadamo tudi Slovenci.

V knjigi še enkrat več najdemo razlog, zakaj se vračati na Jadran skozi vse leto. Knjiga Z morjem na Ti na najboljši mogoč način predstavlja avtorjevo ljubezen do morja, ljudi in običajev, polna zanimivih podatkov pa je odličen dokument sedanjosti za prihodnost.

Mitja Zupančič je založnik morske literature, novinar, pisec knjig, moderator dogodkov, organizator kongresov, predvsem pa ljubitelj morja. Kot avtor knjige in DVD-jev Svetilniki vzhodne jadranske obale, je pripomogel k nadzorovani obnovi svetilnikov na vzhodni jadranski obali in pri ohranjanju kulturne dediščine. Je redni član World Lighthouse Society in nekdanji član izvršnega odbora Jadralne zveze Slovenije. Bil je soorganizator Svetovnega prvenstva Extreme 40 v Portorožu. Knjigo Z morjem na Ti je izdala založba Osminka&Co.

Ženska vokalna skupina, ki sliši na ime Kamelije, deluje v okviru Kulturnega društva Domžale. Dame, ki jih vodi zborovodja Primož Leskovec, prepevajo dobri dve leti. Ime skupine Kamelije, so se sposodile pri kraljici rož Kameliji. Za Kamelije pravijo, da imajo eleganco cvetov, ki jo lahko primerjamo z anemonami ter prefinjenostjo orhideje – prav ti atributi so jo povzdignili na piedestal kraljice rož. Njeni prelepi cvetovi in ovalni, debeli temnozeleni listi so okras marsikaterega vrta in terase. Po slišanem in videnem lahko rečemo, da je ime te vokalne skupine na mestu. Prepričani smo, da bomo o njih slišali še velikokrat.

Vseslovensko akcijo Noč knjige je organiziral JSKD RS, pri dogajanju v Kavarni Flerin pa je pomagal tudi JSKD OI Domžale.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi