Na našo državo so posijali srebrni žarki

Ob 25-obletnici naše države nam poskakuje srce in se veselimo skupaj. Če se samo spomnimo, kako so nas pred 25 leti strašili, da bomo obstali le nekaj mesecev, danes pa na našo državo sijejo že srebrni žarki.

Ob tej lepi obletnici si želimo, da bi nas znova prevzel začetni polet in da bi v celoti vzpostavili pravno državo na vrednotah poštenja in solidarnosti. Če smo pred 25 leti vsem velikim silam pokazali, kaj zmoremo, zakaj ne bi nekaj takega ponovili v letošnjem prelomnem evropskem letu. Bodimo hvaležni za vse vsem našim ljudem, ki so v dneh osamosvajanja pokazali izjemno navdušenje, solidarnost in velikodušnost in jih danes nihče ne omenja. Samostojno Slovenijo je postavila na noge vera malega človeka, da lahko tudi on ustvarja zgodovino iz preprostega razloga, ker je njegovo srce pogumno in pošteno.

Tako so tudi s sveto mašo, ki sta jo darovala dr. Anton Štrukelj in mag. Klemen Svetelj v cerkvi Marijinega Vnebovzetja v Domžalah počastili srebrni jubilej naše države, ki sovpada s praznikom Janeza Krstnika. Zato je bilo pri maši slavnostno, saj je mešani pevski zbor župnije Domžale pod vodstvom zborovodkinje Ksenije Kozjek in ob spremljavi organista Janeza Kozjeka pel prelepe cerkvene pesmi.

"Danes praznujemo rojstvo Janeza Krstnika, hkrati pa predvečer praznika dneva državnosti. Tako se Bogu zahvaljujemo, da imamo lastno domovino, lastno državo in da živimo v prostoru časa, kjer se lahko sporazumevamo… Imamo veliko stvari, zaradi katerih smo to kar smo; kot narod, osebe, družba… čeprav čutimo, da ni tako, kot smo si želeli, na osebni in čustveni ravni…." je dejal na začetku svete maše domžalski župnik mag. Klemen Svetelj.

Pri pridigi je mag. Klemen Svetelj izpostavil tudi primerjavo med Janezom Krstnikom in ljudmi. "Ko v teh dneh spremljamo polemike, kdo vse je in kdo ni zaslužen zato to ali ono, kdo si lahko pripne medaljo, vsi največkrat kažejo nase. Janez Krstnik pa nikoli ni kazal nase, ampak vedno znova kaže na Gospoda. Čeprav kot prerok, tisti, ki pripravlja pot Kristusu, s katerim se srečata še v materinem telesu, in ljudi vabi in vodi k spreobrnjenju, nikoli ne reče jaz sem, ampak vedno znova, On je. On je tisti, ki prinaša veselje in odrešenje. Jaz nisem vreden, da bi odvezal jermen njegovega obuvala…" je med drugim dejal mag. Svetelj.

Po sveti maši pa je pred cerkvijo potekal še krajši kulturni program. Med himno, ki jo je zapel cerkveni pevski zbor, sta zakonca Rusjan iz Domžal združno dvignila zastavo, zatem je Marjeta Likar, ki je napovedovala kulturno prireditev, pred mikrofon povabila dr. Antona Štruklja, da je povedal nekaj besed, med drugim tudi o Lojzetu Grozdetu. Prebral je tudi dve Grozdetovi pesmi o domovini. Brane Bitenc, ki je pripravil pagodo za kres, je le-tega po himni prižgal in kres je zagorel v vsej svoji lepoti. V nadaljevanju sta Brane Bitenc in Martin Kozjek prebrala še vsak po eno Grozdetovo pesem, mešani pevski zbor pod vodstvom zborovodkinje Ksenije Kozjek pa nam je zapel še nekaj pesmi. Po proslavi je mag. Klemen Svetelj vse prisotne povabil še na druženje ob požirku pijače, saj je bil dan zelo vroč, pa tudi poklepetali in pokramljali so med sabo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi