Na misiji iskanja izgubljenega slamnika

Ilustratorka Anka Kočar, ki je ilustrirala pravljico “Izgubljeni slamnik”, fotograf Luka Dakskobler, kateri je ujel nekaj neprecenljivih emocij navdušenih otrok, ki so se podali na misijo iskanja izgubljenega slamnika na Pravljičnem Šumberku ter avtor pravljice Izgubljeni slamnik Uroš Grilc, so obogatili odprtje razstave, ki je v organizaciji Zavod Škrateljc, TIC Domžale in Knjižnice Domžale, potekala v ponedeljek, 9. decembra 2019. Razstava obiskovalcu ponuja vpogled v zelo posebno celoto ustvarjalnega izraza in doživetja, ki odraža doslej še neraziskano moč ilustracije in bralne kulture znotraj produkta družinskega turizma. Odprtje razstave je vodila Ajda Sokler.

V Knjižnici Domžale je že od 2. decembra 2019, na ogled razstava “Izgubljeni slamnik”, uradno pa so jo odprli v ponedeljek, 9. decembra 2019. Kot je za naš portal dejal avtor sodobne basni “Izgubljeni slamnik”, Uroš Grilc, je Pravljični Šumberk že četrta pot v Pravljično-doživljajski transverzali po Slovenji, ki jo razvija zavod Škrateljc. Domžale so mesto z bogato zgodovino in skrivnostno naravo. Otroci pa so  v Pravljičnem Šumberku na nadvse pomembni misiji. Lisički  pomagajo najti izgubljeni slamnik, pri tem pa spoznavajo zgodbo o slamnikih iz Domžal, odpotujejo  v prazgodovino tega kraja in odkrivajo pravljično lep gozd Šumberk, poln raznolikih dreves, živali in kraških jam. V njih domujeta jamski škrat Domželc in hrošček Simon, ki bo otroke vodil po poti. Izgubljeni slamnik pa je dobil tudi pripovedovalsko in glasbeno spremljavo. Pripovedovalka Nina Peče Grilc in glasbenik Andrej Fon namreč  ustvarjata  izredno razkošno in raznoliko pripovedno in  zvočno kuliso, ki otroke popelje po skrivnostih Šumberka. Z nenavadnimi zvočili in spevnimi songi je glasbena pravljica za mlade poslušalce dinamično glasbeno-pripovedovalsko doživetje, ki pa ne bo pustilo ravnodušne niti odrasle.

Pravljico Izgubljeni slamnik je ilustrirala Anka Kočevar.

Odprtja razstave se je udeležila tudi ilustratorka in filmska animatorka Anka Kočevar. Na razstavi so predstavljene njene originalne ilustracije, ki so nastale ob ilustratorkinem sprehodu po Šumberku. Ilustratorka je realne kraje in motive preoblikovala v pravljične podobe. Slikovne ploskve je zgradila iz drobnih elementov, ki so natančno izrisani, izrezani in prilepljeni na večji format. Po besedah avtorice gre za tehniko kolaža, ki jo je uporabila za ustvarjanje inovativnih prostorskih kompozicij z delnim prekrivanjem, vertikalno perspektivo in nizanjem prostorskih planov. Podobe pravljičnega Šumberskega gozda je ilustratorka ustvarila z natančno risbo in tiho, umirjeno barvno lestvico. Le Šumberška kraška jama je bolj dramatična in se izrisuje iz črne teme.

Odprtja  razstave se je udeležil tudi fotograf Luka Dakskobler, ki se je skupaj z udeleženci Pravljično-doživljajske poti Pravljični Šumberk sprehodil  v sklopu Hroščkovega festivala  septembra letos. Tako je prvi potep lepo dokumentiral priznani in večkrat nagrajeni fotograf, ki je med drugim tudi redni sodelavec National Geographica. Za naš portal je Luka Dakskobler dejal, da je pot izredno zanimiva in tudi barvno fotogenična. Je veliko točk, največji izziv pa mu je bil, ko se je skupaj z jamarji spustil v Domželdol, kraško jamo in jo poslikal. Priporoča to pot vsem, od otrok, mladostnikom in po srcu mladim.

Priznani in večkrat nagrajeni fotograf Luka Dakskobler je dokumentiral prvi potep po Pravljičnem Šumberku.

Pravljični Šumberk je nova pridobitev na področju družinskega turizma v Domžalah. Vključuje se v mrežo tranzverzale pravljično-doživljajske poti, ki jih po Sloveniji ustvarja ekipa Zavoda Škrateljc. Pot je nastala na pobudo Službe za turizem Občine Domžale. Namenjena pa je otrokom do 10. leta starosti in njihovim staršem, vrtcem ter osnovnim šolam, pa tudi mladostnikom in mladim po srcu, ki bi radi odkrivali naravno in kulturno dediščino  Domžal.

Pravljično-doživljajska pot Pravljični Šumberk se prične v Kavarni Češmin v Češminovem parku v središču Domžal, kjer pohodniki dobijo knjižico Pravljični Šumberk. Pot vodi ob Kamniški Bistrici do hriba, ki se dviguje za Domžalami. Šumberk se imenuje ta hrib. Pot vodi po poteh Šumberka, kjer morajo obiskovalci najti nekaj dreves in nekaj predmetov ter lesenih skulptur, vmes pa si v knjižico pridno vtiskajo žige. Po opravljeni poti, ki je dolga 3,54 km vmes pa pridelate 134 m nadmorske višine, se pohodniki vrnejo v Češminov park, kjer jih v Kavarni Češmin čaka nagrada.

Uroš Grilc, Mira Bečan, Luka Dakskobler in Anka Kočevar na odprtju razstave “Izgubljeni slamnik”.

Mira Bečan, vodja Službe za turizem Občine Domžale je povabila na pravljično-doživljajsko pot po Šumberku. V soboto, 14. decembra 2019, vas  lisička, škrat Domželc in hrošček Simon skupaj z jamarji vabijo na družinski pohod. Le-ti organizirano potekajo vsako drugo soboto v mesecu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi