Na letnem koncertu Moškega pevskega zbora Radomlje je noč razgrnila krila

Kot vsako leto je tudi letos Moški pevski zbor Radomlje priredil tradicionalni letni koncert, ki je bil tokrat posvečen ljubezenskim pesmim iz slovenskih pokrajin. Popestrili so ga učenci Osnovne šole Preserje pri Radomljah ter recitator in igralec Miha Kavčič, na klavirju pa ga je spremljal Žiga Kralj. Na koncertu, ki je potekal v soboto, 3. decembra 2016, v Kulturnem domu Radomlje, so nastopajoči tako kot vedno izpolnili pričakovanja poslušalcev.

Moški pevski zbor Radomlje je združenje ljubiteljev petja z namenom ohranjanja in širjenja kulture zborovskega petja s posredovanjem teh kulturnih vrednot ter ljubiteljskega kulturnega dela svojemu okolju. Zbor neprekinjeno deluje že šestinštirideseto leto, vse od svoje ustanovitve daljnega leta 1970. Zato so to dolgoletno delovanje obeležili z letnim koncertom, ki so mu dali naslov »Noč razgrinja krila«. Zbor je pripravil šestnajst pesmi, katerih vezni člen je bil na temo ljubezen-nežno, prevzemajočo, nespametno, globoko, nostalgično, mehko, strastno, neugnano, močno pa tudi pogubno a vendar neskončno in večno čustvo, ki se kaže v najrazličnejših podobah. Od simpatije in narodne zaljubljenosti pa do fantovske, dekliške, zakonske, domovinske ljubezni.

Med premorom pevcev so nastopili učenci OŠ Preserje pri Radomljah, ki so zaigrali na orffove instrumente, zaplesali pa so balet z naslovom Labodki ter dekleti z plesno ritmično točko z hulahop obroči, sledila pa je spretnostna točka z Diabolo.

Po uvodni pesmi MoPZ Radomlje je poslušalce najprej nagovoril avtor veznega teksta in povezovalec Igor Lipovšek, ki je k besedi povabil predsednika Krajevne skupnosti Radomlje Metoda Merčuna, nato pa je sledil koncert, na katerem so odlično izbrali uglasbene pesmi pesnikov kot so Prešeren, Jenko, Kette, Aškerc. Pri teh pesnikih je ljubezen povzdignjena na raven nedosegljivega in neuslišanega ideala. Seveda so zapeli tudi ljudske ljubezenske pesmi iz cele Slovenije in zamejstva. To so pesmi, ki so približane željam poslušalcev, ki želijo, da jih pesem razveseli, poboža po ušesih, srcu in duši, utrne spomin, prikliče solzo, razvedri, umiri in povrne moči za vsakdanje naloge in napore. Po podelitvi šopkov nastopajočim na koncu, pa je sledilo še presenečenje, saj zanj ni vedel niti zborovodja Primož Leskovec. Pridružile so se pevke Ženske vokalne skupine Kamelije, ki jih tudi vodi zborovodja Primož Leskovec.

V zboru se družijo pevci iz Radomelj in okoliških krajev ter Kamnika. Repertoar zbora obsega dela slovenskih in tujih avtorjev, umetno, duhovno in narodno pesem. Zbor je zelo aktiven in z veseljem kulturno obogati program vsakovrstnih prireditev in komemoracij na radomeljskem področju ter širši in daljni okolici ter tudi v tujini. Sodeluje s prijateljskimi pevskimi zbori in z njimi izmenjuje nastope. Redno sodeluje na območnih srečanjih odraslih pevskih zborov in na republiških revijah obrtniških pevskih zborov in vsako leto organizira že tradicionalen letni koncert. Zbor uspešno vodi pevovodja Primož Leskovec.

Pevci se ob tej priložnosti zahvaljujejo vsem tistim, s katerimi že dolga leta sodelujejo in jim v okviru svojih možnosti in pristojnosti omogočajo uspešno uresničevati njihovo kulturno poslanstvo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi