Na Jesenskem koncertu Ženskega pevskega zbora Stane Habe DU Domžale prepevali v zahvalo Tomažu Habetu

Jesen, ki je pred časom obiskala naše kraje, ni prinesla samo odpadanja listja z drevja, temveč tudi tradicionalni Jesenski tematski koncert Ženskega pevskega zbora Stane Habe Društva upokojencev Domžale, ki ga vodi Marika Haler. Tako kot vsako leto, so na koncertu nastopili tudi gostje, ki so skupaj s Ženskim pevskim zborom Stane Habe DU Domžale poskrbeli za prijeten pevsko obarvan jesenski večer, ki je bil letos posvečen v zahvalo domžalskemu skladatelju prof. Tomažu Habetu.

Tradicionalni Jesenski koncert Ženskega pevskega zbora Stane Habe Društva upokojencev Domžale, ki je v avli OŠ Domžale potekal v petek, 17. novembra 2017, je bil letos posvečen v zahvalo domžalskemu skladatelju prof. Tomažu Habetu ob njegovi 70-letnici. Tako so mu prepevali v zahvalo za pomoč pri vodenju, za pomoč pri izbiri pesmi in za priredbe, ki so bile napisane prav za ta zbor ter za podporo pevkam, ki so edine v Domžalah ohranile spomin na Staneta Habeta, skladateljevega očeta, ustanovitelja ženskega pevskega zbora. Najpomembnejši razlog letošnjega koncerta pa je bil poklon njegovemu plodovitemu in ustvarjalnemu delu na glasbenem področju v celotnem slovenskem prostoru, ne le v Domžalah. Drug razlog pa je tudi skladateljeva okrogla obletnica.

Letošnji večer je bil medgeneracijski, tak je namreč tudi glasbeni opus prof. Habeta, ki ustvarja za različne generacije. Tako so na koncertu poleg Ženskega pevskega zbora Stane Habe DU Domžale, pod vodstvom Marike Haler, nastopili Otroški pevski zbor Vrtca Urša (zborovodkinja Saša Križman), MPZ Glasbene šole Domžale (zborovodkinja Andreja Polanec Kolenc), Moška vokalna skupina Adam Ravbar (zborovodja Peter Pogačar), Kulturno prosvetno društvo DROUZ Radomlje (zborovodkinja Uršula Jašovec), Pevska skupina Šola zdravja (vodja skupine Marika Haler) in Moški pevski zbor Janez Cerar (vodja skupine Marika Haler). Program koncerta je povezovala Draga Jeretina Anžin.

Prof. Tomaž Habe se je pevkam ŽPZ Stane Habe DU Domžale zahvalil za počastitev. Ob tem je tudi povedal, da piše iz srca in za ljudi. Glasba se namreč dotakne notranje in ko se to zgodi, spremeni človeka: »Vsak človek je harmonično bitje, vsi smo namreč grajeni po nekih kozmičnih zakonitostih in tudi glasba je kozmična zakonitost. S slovensko ljudsko pesmijo tudi ohranjamo slovensko besedo in le tako bomo svojo edinost, tisto kar nas loči od drugih narodov, svojo besedo, svojo pesem in svoj lastni izraz ohranili tudi v prihodnosti.«

Zdenka Katkič, predsednica Društva Šola Zdravja, se je ob koncu koncerta zahvalila Mariki Haler za ves njen trud in da je tudi ustanovila tudi zbor v njihovem društvu. V imenu Krajevne skupnosti Slavka Šlandra, je prisotne pozdravil predsednik Marjan Ravnikar, ki se je zahvalil prof. Habetu za njegov prispevek na področju glasbe, ŽPZ Stane Habe DU Domžale in zborovodkinji Mariki Haler ter vsem nastopajočim zborom, ki so obiskovalcem pripravili prijeten glasbeni večer. Marika Haler se je obiskovalcem zahvalila, da njihove jesenske koncerte spremljajo iz leta v leto in vedno napolnijo avlo OŠ Domžale: »Res je lepo peti pred tolikšnim občinstvom.«

Koncert so podprli: Občina Domžale, KS Slavka Šlandra, KS Simona Jenka in KS Venclja Perka ter OŠ Domžale, ki je odstopila njihove prostore za izvedbo koncerta.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Franc Habe; Video: Simona Pivar
Tagi