Na Jernejevo nedeljo v Pečah pri Moravčah slovesno odkrili kip Francu Ksaverju Pircu

V organizaciji KŠD Peče in župnije Peče je v Pečah pri Moravčah v nedeljo, 30. avgusta 2020, potekalo praznovanje Jernejeve nedelje, ki je ob enem tudi dan farnega žegnanja, saj je cerkev v Pečah posvečena svetemu Jerneju. Pred sveto mašo je škof dr. Anton Jamnik blagoslovil zelišča, ki so jih na stojnice postavili domačini, sledila je sveta maša, ki jo je ob somaševanju domačega peškega župnika Franca Povirka in lanskega novomašnika Vita Urbanije daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Po sveti maši je na prostoru pred župniščem potekal kulturni program, v katerem sta sodelovala Godba na pihala iz Moravč ter Peški oktet. Na vrhuncu kulturnega programa, ki ga je vodila Bernarda Man, je nekaj besed spregovoril župan Občine Moravče dr. Milan Balažic, po nagovoru je odkril prvi peški spomenik nekdanjemu peškemu župniku, misijonarju in svetovno znanemu sadjarju Francu Ksaverju Pircu. Spomenik je blagoslovil škof dr. Anton Jamnik.

Jernej ali Bartolomej je bil eden od dvanajstih Jezusovih apostolov. Sveti apostol Jernej goduje 24. avgusta. V Armeniji ga je doletela tudi mučeniška smrt: še živemu so odrli kožo s telesa in ga potem križali z glavo navzdol. To je razlog, da ga štejejo za svojega zavetnika usnjarji. Tudi upodobitve svetega Jerneja po navadi prikazujejo kako drži v eni roki velik nož, v drugi pa svojo kožo.

Farnega žegnanja s sveto mašo in odkritjem kipa v Pečah pri Moravčah so se poleg faranov in obiskovalcev od drugod udeležili ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, župan Občine Moravče dr. Milan Balažic in dr. Mira Krajnik, podžupan Občine Moravče Marko Kladnik, nekateri občinski svetniki, kipar Edin Ščuka, ki je izdelal spomenik, Jožef Jerič iz kamnoseške delavnice, ki je razrezal črn peški marmor za podstavek, Bogomir Brvar, avtor knjige o Francu Ksaverju Pircu, predsednica Kulturnega društva Tabor Podbrezje Dragica Perne in peški župnik Franc Povirk, ki je »zakuhal« vso to dogajanje. Bil je pobudnik za postavitev spomenika, imel pa je to srečo, da je naletel na odprta županova ušesa in pametno odločitev občinskih svetnikov, saj se brez denarja pač ne da narediti spomenika. Maša je potekala po priporočilih NIJZ, da je bilo kar se da slavnostno, pa so poskrbeli pevke in pevci domačega župnijskega pevskega zbora ter fantje Peškega okteta.

Slovesnost je v Pečah potekala na Jernejevo nedeljo na dan farnega žegnanja, pripravili pa so izvrsten program. Že ob 8.00 uri se je začelo slovesno pritrkavanje, sledil je promenadni koncert Pihalne godbe Moravče, pred sveto mašo je škof dr. Anton Jamnik blagoslovil zdravilna zelišča. Ob 9.00 uri je sledila sveta maša, ki jo je daroval škof dr. Anton Jamnik v somaševanju domačega peškega župnika Franca Povirka in lanskega moravškega novomašnika Vita Urbanije. Po maši je v cerkvi v Pečah potekala kratka predstavitev življenja in dela Franca Ksaverja Pirca, ki jo je podal Bogomir Brvar. Kulturno in športno društvo Peče je izdalo knjigo Življenje in delo Franca Ksaverja Pirca, ki jo je uredil Bogomil Brvar. Upokojeni profesor matematike in fizike ter specialist kriminologije Bogomil Brvar se je poleg strokovnih člankov s področja vzdrževanja javnega reda in miru, preprečevanja kaznivih dejanj, varnosti v cestnem prometu posvečal tudi raziskavam na področju statistike in računalniške obdelave podatkov. Zanimal se je tudi za zgodovino vasi in župnije Peče, kjer živi. Skupaj s soavtorico Jelko Lalič je leta 2005 objavil zbornik Župnija Peče v ogledalu časa, v katerem je na osnovi zgodovinskih virov opisal nastanek in razvoj župnije. Da so Peče potem, ko so se odcepile od Moravč, ostale župnija, je imel posebne zasluge Franc Pirc, ki je pred dvesto leti prišel tja za župnika, se kot prvi učitelj v Pečah posvetil tudi poučevanju otrok in si pridobil posebne zasluge s tem, da je na Kranjsko uvedel novo gospodarsko panogo sadjarstvo.

Bogomir Brvar je podal grobo kronologija Pirčevega življenja in vzporedbo med škofom Friderikom Barago in župnikom Francem Pircem kot prvim Slovencem, ki se je odzval Baragovemu vabilu v misijone. Oba sta kot izjemni osebnosti polnih 38 let delovala v neizmernih prostranstvih indijanske domovine. Brez Barage ne bi bilo Franca Pirca, misijonarja, ugotavlja Brvar in dodaja: »Težko si predstavljamo divje, sicer nedotaknjene širjave ogromnih razdalj, ločenih z velikimi jezeri, z redko posejanimi indijanskimi plemeni, katerih pripadniki še niso videli belega človeka, če pa so ga, so nanj večinoma imeli težke spomine. In v to prostorsko in človeško brezmejnost pride mož – misijonar, ki besedo divjak izgovarja in zapiše z vsem spoštovanjem, ljubeznijo, in divjaki ga sprejmejo kot Očeta, postane njihov ‘Minodeé’ – Dobra duša ali ‘Ga-Minodeé’ – Dobro srce.«

Po sveti maši je sledil krajši kulturni program, po nagovoru pa je spomenik Francu Ksaverju Pircu slovesno odkril župan Občine Moravče dr. Milan Balažic, blagoslovil pa ga je škof dr. Anton Jamnik.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi