Na Homcu Spominsko mašo daroval ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore

V letu spomina na 115. obletnico rojstva opernega pevca Jožeta Gostiča, je v nedeljo, 8. marca 2015, v sklopu 16. Gostičevih dnevov na Homcu potekala Spominska sveta maša, ki jo je daroval ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, ob somaševanju domačega župnika Lojzeta Hostnika in nekdanjega homškega župnika Lojzeta Goloba. Glasbeno mašo J. G. Albrechtsbergerja Missa in D je spremljal zbor Consortium musicum pod vodstvom dr. Mirka Cudermana in organista prof. Maksa Strmčnika.

V letošnjem letu se spominjamo 115. obletnice rojstva velikega opernega pevca Jožeta Gostiča, ki je bil prvak Zagrebške opere. Vedno znova pa se je rad vračal na Homec, kjer je prebival. Slovesnosti v spomin na tenorista Jožeta Gostiča, imenovane Gostičevi dnevi ohranjajo spomin na našega rojaka, svetovno znanega opernega umetnika Jožeta Gostiča s prireditvami, ki potekajo v opernih hišah in krajih povezanih z njegovim življenjem in delom, nastali pa so na pobudo prof. Vladimirja Kranjčevića, nekdanjega ravnatelja Opere HNK Zagreb.

Na začetku Spominske svete maše je predsednik Kulturnega društva Jože Gostič Homec, Borut Jenko lepo pozdravil nadškofa in ljubljanskega metropolita msgr. Stanislava Zoreta in se mu zahvalil, da se je odzval njihovemu vabilu, da daruje sveto mašo na Homcu. »Veseli nas, da skupaj z vami danes proslavimo našo mater Marijo, prav tako smo počaščeni, da se danes skupaj z vami spominjamo našega rojaka, ki ni bil le velik umetnik, temveč tudi pokončen človek in velik veren kristjan, ki se je vedno znova rad zatekal k svoji ljubljeni materi božji na Homec«, je dejal Jenko in se obenem zahvalil za prisotnost tudi prof. Vladimirju Krančeviću, pobudniku Gostičevih dnevov, Franju Obuljanu, predsedniku društva prijateljev Zagrebške opere, članom zbora Consortium musicum, ki deluje pod vodstvom dr. Mirka Cuderman, organistu prof. Maksu Strmčniku, prijateljem iz Zagreba, ki s svojo vsakoletno prisotnostjo na Gostičevih dnevih počastijo velikega opernega pevca Jožeta Gostiča ter vse zbrane pri sveti maši.

Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof in metropolit je v svoji pridigi najprej vsem prisotnim čestital, da med njimi rastejo ljudje, ki so za njih navdih in so hkrati tudi spodbuda za sedanjost in prihodnost. »V teh dneh se spominjamo 115-letnice rojstva Jožeta Gostiča, vašega rojaka, ki je bil človek z izjemnimi talenti. Obenem vam danes želim čestitati tudi za vašega rojaka Francija Šuštarja, ki ga bomo prihodnjo nedeljo posvetili v ljubljanskega pomožnega škofa«, je dejal msgr. Zore.

Med drugim je msgr. Zore v pridigi še povedal, da Bog nikogar izmed nas ni pustil brez darov. Nikogar izmed nas namreč ni postavil na ta svet brez praznih rok, brez praznega srca in tudi ne brez prazne glave. »Zato je pomembno, da vedno znova preverjamo kakšne darove je gospod položil v nas. Prepričan sem, da je gospod Bog v vsakega izmed nas dal toliko darov, kot jih potrebujemo za opravljanje našega poslanstva v življenju. Še več, gospod daje človeku še več, kot potrebuje za opravljanje svojega poslanstva. Srce in poslanstvo, da delujemo v skupnosti«, je med drugim dejal msgr. Zore.

Popoldan je v Kulturnem domu Franca Bernika potekal še Slavnostni koncert s solisti Opere HNK Zagreb ter SNG Opera balet Ljubljana. Več o tem pa v naslednjem prispevku.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi