Na Goričici na predvečer dneva državnosti zadonela slovenska pesem

Na Goričici je na predvečer dneva državnosti zaplapolala slovenska zastava, slišala se je slovenska pesem, zagorel pa je tudi kres. Tako se je tudi domžalska župnija na predvečer dneva državnosti pridružila množici prireditev po vsej Sloveniji, z namenom počastiti ta najpomembnejši dan v zgodovini slovenskega naroda.

Na predvečer dneva državnosti, 24. junija 2019, se je pred cerkvijo Marijinega vnebovzetja na Goričici v Domžalah odvil kulturni dogodek, ki je zbrani množici faranov ogrel srca. Pevci domžalskega cerkvenega mešanega pevskega zbora so pod vodstvom Ksenije Kozjek zapeli slovensko himno, na jamboru pred cerkvijo pa je ponosno zaplapolala slovenska zastava.

Ob cerkvenem pevskem zboru sta kot solista nastopila Martin Kozjek ter gostja Ana Plahutnik, ki sta s svojimi šolanimi glasovi pridodala vrednost domači ljudski pesmi. V kulturnem programu, ki ga je povezoval Janez Kozjek, je pesem v čast domovini prebral Blaž Kozjek.

Na vsakoletni prireditvi pred dnevom državnosti vedno izpostavijo kakšnega slovenskega pesnika ali pisatelja. Tokrat je bil v ospredju Alojz Gradnik, slovenski pesnik, sodnik in prevajalec, ki velja za pesnika med moderno in ekspresionizmom – po starosti in objavah v periodiki je le neznatno mlajši od pesnikov slovenske moderne, po pesniških zbirkah, s katerimi se je javnosti predstavil razmeroma pozno, pa sodi v dobo, ki se je z moderno razšla in pripravljala pot ekspresionizmu. Zaradi tematike ga največkrat imenujejo pesnika Goriških brd ali pesnika ljubezni in smrti. Nekaj njegovih pesmi prebrala Marjeta Likar.

Ob pesmi »Vsi so prihajali« sta svoji vlogi odlično odigrala Mara Vilar, ki je čakala svojega vojaka ter Brane Bitenc, ki je kot vojak prišel iz vojske ter ji prinesel šopek cvetja.

Po proslavi je sledilo še druženje ob kresu ter ob prigrizkih in sladicah, ki so jih pripravile pridne roke farank in faranov. Tudi z naše strani bralkam in bralcem Domžalca čestitke ob dnevu državnosti.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi