Na Gobavici nad Mengšem je na predvečer prvega maja zagorel kres

Ko se začne temniti na Gobavici kres zagori, pri Mengeški koči pa že po stari navadi po golažu in čevapčičih zadiši. Recept za nepozabno kresovanje in tudi večerno rekreacijo mladih in malo manj mladih, je vedno uspešen. Kres na Gobavici nad Mengšem, kjer zbrane s svojo glasbo tradicionalno razveseli Mengeška godba, po tem pa sledi vzpon na vrh Gobavice, kjer osebje Mengeške koče, na čelu z Juretom Repanškom, obiskovalce razvaja s svežim točenim pivom, golažem ter okusnimi čevapčiči.

Mengeška koča na Gobavici je že vrsto let prizorišče tradicionalnega kresovanja, ki vselej privabi veliko število zabave in sprostitve željnih obiskovalcev – in tudi letos ni bilo nič drugače. 30. aprila 2018, dan pred prvim majem, delavskim praznikom in godom svetega Jožefa delavca, so širom Slovenije zagoreli številni kresovi. Skoraj ni bilo hriba, ki ima na vrhu plešo, da se z njega v dolino niso videli ognjeni zublji. Tako je bilo tudi na Gobavici, hribom nad Mengšem, ko so mengeški gasilci nekaj po osmi uri ob spremljavi Mengeške godbe zakurili kres, ki je seveda najbolj razveselil otroke, in zabava na predvečer praznika dela se je lahko začela. Letos so bili za postavitev kresa zadolženi gasilci PGD Mengeš. Brez Viktorja Dornika in Kamnoseštva Makovec bi šlo težko, saj sta jim tako kot vedno, nesebično priskočila na pomoč.

Mengeška koča na Gobavici stoji na 433 metrih nadmorske višine in ponuja oddih med zeleno, z gozdom obdano okolico in neokrnjeno naravo, do njih pa vodijo cesta ter številne poti in steze. Gostinska ponudba sestoji iz kvalitetne in cenovno dostopne domače hrane, okusnih sobotnih in nedeljskih kosil, slastnega ocvrtega piščanca, sezonskih jedi z žara, kravic, pečenic, narezkov ter slastnih krofov, jabolčnega zavitka in sirovih štrukljev. Najmlajši člani družin se radi zabavajo na igralih in s hranjenjem živali z mini živalskega vrta, starejši člani družin pa uživajo v kulinaričnih dobrotah ob čudovitem razgledu na Kamniške Alpe. Pohvalijo se lahko s tradicionalno organizacijo prvomajske zabave z živo glasbo in kresom. Tudi letos so pripravili veliko kresovanje s Skupino Harmonk’n’Roll, ki je z dobro glasbo poskrbela, da so marsikaterega obiskovalca zasrbele pete in se je v paru zavrtel v ritmu njihove glasbe. Lačni in žejni tudi ni bil nihče, saj so za hrano in pijačo poskrbel kolektiv Mengeske koče. Če pa se komu ni dalo iti do Mengeške koče, pa se je nazaj grede v Mengeš ustavil Pr` Fartku, kjer je igrala Skupina Calypso – bend za žur.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi