Muzikal Brezmadežna mati

V nedeljo, 6. januarja 2019, so v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah ponovili muzikal Brezmadežna mati, ki so si ga verniki lahko prvič ogledali na praznik Brezmadežne. Odličen muzikal, ki ga je režirala Natalija Podjavoršek, prikazuje zgodbo od rojstva Marije do rojstva Jezusa. V muzikalu so sodelovali člani Družinske kateheze ter nekaj zunanjih staršev z otroci.

Muzikal so začeli z  pripovedjo, ko je angel zakonca, Marijina starša Joahima in Ano potolažil in jima razodel, da bosta dobila hčer, ki bo v veselje vsemu človeštvu in da naj jo poimenujeta Marija. Razodeta verska resnica pa je, da je bila Marija, Anina in Joahimova hči, spočeta brez madeža izvirnega greha. Štirinajst dni po rojstvu sta Joahim in Ana dala svoji hčerki ime Mirjam, po naše Marija. Starša sta peljala Marijo še čisto mlado v tempelj, jo Bogu darovala, kakor sta se bila zaobljubila, in jo v Jeruzalemu dala v tempeljski zavod za deklice, sama pa sta se vrnila domov.

V nadaljevanju muzikala se Marija sreča z Jožefom. Ko Angel Gabriel mladenki Mariji pove, da bo rodila sina, ki mu bo ime Jezus in bo kraljeval na večne čase, ga Marija vpraša: »Kako se bo to zgodilo, ko pa nimam moža« … Marija verjame Gabrielovim besedam, kar se vidi iz njenega odziva: »Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi!« Sledilo je rojstvo Jezusa, nastopajoči pa so s pesmijo in plesom ponazorili veselje nad rojenim Detetom.

Lep, preprost muzikal s pesmijo in plesom si je ogledalo lepo število vernikov, ki so ostali po sveti maši. V muzikalu je nastopil tudi živi “Jezušček”, kar je predstavi dodalo poseben čar.

V navdušenju nad Marijino lepoto so kristjani vselej Mariji namenjali vse vrste hvale, ki jo Cerkev povzema v liturgiji: zaklenjen vrt, lilija med trnjem, zapečaten izvir, vrata nebeška, zmagoslavna vrata proti peklenskemu zmaju, raj, ki ga je Bog zasadil, zvezda, prijateljica brodolomcev, Mati prečista …

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi