Mojca Širok o mafiji, umorih in ljubezni v svojem nagrajenem literarnem prvencu Pogodba

Srečanja z ustvarjalci

Mojca Širok, publicistka in novinarka RTV Slovenija, je bila 13 let dopisnica iz Italije in Vatikana. Na osnovi zanimivih izkušenj je pripravila številne reportaže, dokumentarne filme in izdala knjige, povezane z italijanskim kulturnim in političnim življenjem, še posebej o sicilijanski mafiji in dogajanju v Cerkvi. Pogodba, zadnja med njimi, je prava uspešnica.

V organizaciji Rotary kluba Domžale, Cvete Zalokar in Knjižnice Domžale je v sredo, 3. oktobra 2018, potekalo Srečanje z ustvarjalci, gostja uvodnega jesenskega srečanja pa je bila Mojca Širok, publicistka in novinarka RTV Slovenija. Zanimiva gostja je na srečanje privabila veliko število obiskovalcev, saj so do zadnjega kotička napolnili dvorano Knjižnice Domžale. V uvodu je gostjo pozdravil Janko Velkavrh iz Rotary kluba Domžale, zatem pa je pogovor z njo vodila Cveta Zalokar. Rdeča nit pogovora je bila njena nova knjiga in njeno delo v Italiji, ki ga je tam opravljala kot novinarka.

Pogovor je nanesel na knjigo, ki jo je Mojca Širok napisala o mafiji, umorih in ljubezni v svojem nagrajenem literarnem prvencu Pogodba! Na police knjigarn je prišla knjiga, katere izid je Mladinska knjiga že novembra napovedala z nagrado modra ptica 2018, za najboljšo še neobjavljeno literarno delo. Mojca Širok, sicer profesorica slovenskega jezika z magisterijem iz sociologije, javnosti pa bolj znana kot članica zunanjepolitične redakcije TV Slovenija ter soustvarjalka Globusa, vikend Dnevnikov in posebnih družbeno – političnih oddaj, je pred dnevi pri založbi Mladinske knjige izdala svoj literarni prvenec, ki je tako kot njeno minulo delo ponovno tesno povezan s temami, ki jih zelo dobro pozna in s katerimi je že od samega začetka povezano tudi njeno novinarsko delo.

Kriminalni roman Pogodba, dobitnik nagrade modra ptica 2018, je literarni prvenec, povezan s temo, ki jo avtorica zelo dobro pozna. Prvi umor se zgodi v prestižni četrti, v vili enega najuspešnejših rimskih odvetnikov. Sledi še prometna nesreča na drugem koncu Rima in samomor mafijskega bossa v zaporu … Raziskovanje zakulisnega dogajanja iz novic črne kronike nas odpelje v osrčje mafijskega dogajanja. Glavni akterji – kriminalisti, novinarji, tožilci in politiki – imajo marsikdaj tudi zavezujočo skupno preteklost. Njihove ljubezenske in prijateljske vezi se prepletajo s službenimi dolžnostmi, in meje med tem, kje se konča država in začne mafija, so zelo zabrisane. Zgodba in junaki v Pogodbi so izmišljeni, ozadje pa je resnično: atentata na tožilca Falconeja in Borsellina iz leta 1992. Mojco Širok sta dogodka poklicno močno zaznamovala. Kot novinarka se ni nikoli neposredno ukvarjala s kriminalom, zanimalo pa jo je kakšno je življenje v krajih, kjer je mafija dejavna.

Nobeno kosilo ni zastonj in za vsako uslugo je potrebno plačati svojo ceno. Res je, da roman govori o dogajanju v Italiji, tudi v Sloveniji pa osebne povezave med ljudmi vplivajo na širše družbeno dogajanje. Tega se, dokler ne odrastemo in smo še mladi in naivni, premalo zavedamo in zato lahko včasih plačamo visoko ceno v osebnem ali službenem življenju.

Ob koncu je pogovor nanesel tudi na dogajanje okoli Cerkve in Mojčine knjige »Od Benedikta do Frančiška« ter njenim pogledom na dogajanje v Vatikanu in okoli njega po svetu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi