Moj dedi je padel z Marsa

V Mestnem kinu Domžale je na sporedu že jesenska filmska ponudba, ki prinaša veliko novosti ter domžalskih premier novih filmov, na katerih bodo gostili ekipe ustvarjalcev filmov ter igralce. Prvi izmed novih filmov, ki so ga že predstavili domžalski javnosti, je hrvaški film “Moj dedi je padel z Marsa”, ki prikazuje neobičajno avanturo deklice in robota, v kateri morata rešiti dekličino vesoljsko družino.

V petek, 13. septembra 2019, je v Mestnem kinu Domžale potekala domžalska premiera novega hrvaškega filma “Moj dedi je padel z Marsa”, ki se jo je udeležilo precej šolarjev, v njem pa glavno vlogo igra enajstletna (danes že trinajstletna) Lana Hranjec, ki se je skupaj z režiserko Marino Andree Škop, producentki Darijo Kulenović Gudan in Ido Weiss, koloristom Emilom Svetlinom, direktorjem fotografije Svenom Pepeonikom, Aleksejem Severjev ter robotkom Dodom udeležila domžalske premiere in pogovora po projekciji filma. V pogovoru, ki ga je vodil Jure Matičič, so obiskovalci izvedeli veliko zanimivih stvari s snemanja, pobližje pa so se lahko seznanili in si ogledali robotka Dodota, ki je ob Lani igral glavno vlogo.

Po pogovoru z ekipo filma, je sledilo še druženje v preddverju, kjer so se najstniki lahko slikali z glavno igralko Lano in robotkom Dodotom ter ostalo ekipo. Podeljevali pa so tudi filmske plakate, na katerega se je ekipa seveda z veseljem tudi podpisala.

Skozi prijateljstvo deklice in robota film pripoveduje o moči, ki jo ima ljubezen. V današnjem svetu, ki slavi individualizem, želijo s filmom pokazati, da je pomembno mlade usmeriti k druženju, prijateljstvu in ljubezni ‒ vrednotam, s katerimi bodo obogatili svoja življenja. Film pa prikazuje odlično zgodbo. Nekega večera je deklica Una priča nevsakdanjemu dogodku ‒ dedka ugrabijo vesoljci. Medtem ko skuša ugotoviti, kam je dedek izginil, v kleti po naključju odkrije skriti prostor, poln nenavadnih vesoljskih stvari, njeno pozornost pa pritegne mali nejevoljni vesoljski robot Dodo. V tej nevsakdanji pustolovščini se med njima splete prijateljstvo, čisto robotsko logiko zamenjajo čustva, Una pa z nesebično ljubeznijo najde način za rešitev svoje vesoljske družine.

Iz odjavne špice filma “Moj dedi je padel z Marsa” izvemo, da je film nastal v okviru velike mednarodne koprodukcije. Vsi koproducenti so imeli enako vlogo pri odločitvah o izboru tistih, ki so v filmu nastopili pred kamero, in drugih članov ekipe. V igralski zasedbi so poleg dvanajstletne novinke Lane Hranjec tudi znani hrvaški igralec Ozren Grabarić (ki je svoj glas posodil robotu Dodu), norveški igralec Nils Ole Oftebro in slovaška komičarka Petra Polnišová. Igralsko zasedbo so dopolnili mladi hrvaški igralski upi Alex Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić in Lucija Šanko. Za vizualno podobo filma ima zasluge direktor fotografije Sven Pepeonik, Michael Struss pa je režiral animirane prizore, ki so film močno obogatili. Vizualni podobi filma so dodale osebni pečat scenografka Petra Kriletić, kostumografka Zorana Meić in oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska. Za zvok so poskrbeli snemalec zvoka Luka Grubišić Čabo, avtor glasbe Stein Berge Svendsen in oblikovalec zvoka Daniel Angyal. Filmski liki ne bi bili tako živi, če zanje ne bi poskrbela ustvarjalna trojica Zdenko Bašić, Goran Stojnić in Krsto Jaram, ki je oblikovala podobo robota Doda.

Odjavna špica s podatki o avtorjih je humorno prilagojena mladim gledalcem, saj je za avtorjevim filmskim poklicem tudi njegov šaljivi opis. V odjavni špici je, na primer, vlogi montažerke dodano pojasnilo “šivilja filmske zgodbe”, s čimer je odjavna špica postala tudi metafilmsko didaktična.  Predlagamo obisk kina in ogled filma “Moj dedi je padel z Marsa”. Spored predvajanja filma v Mestnem kinu Domžale najdete na povezavi tukaj.

Avtor Miro: Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi