Mladi igralci so se predstavili na Območnem srečanju otroških gledaliških skupin

V organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Domžale je v petek, 9. marca 2018, v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale potekalo Območno srečanje otroških gledaliških skupin, na katerem so se publiki in strokovni spremljevalki predstavile štiri otroške gledališke skupine iz občin Domžale in Trzina.

Po besedah Mateja Primožiča, vodje Območne izpostave JSKD, so se letos na razpis Območnega srečanja otroških gledaliških skupin prijavile štiri otroške gledališke skupine: Gledališka skupina 8. c iz OŠ Preserje pri Radomljah s predstavo Filemon in Baucis (Eduard Petiška), Gledališka skupina OŠ Preserje pri Radomljah s predstavo Gozdni možic Fric išče snežno lilijo (Tanja Kastelic), Skupina Show iz KUD Franc Kotar Trzin s predstavo Drugačni (Vika Šuštar) in Gledališki krožek OŠ Dob s predstavo Kje si, Uršika zala? (Vika Šuštar). Nastope otroških gledaliških skupin je budno spremljala selektorica Simona Zorc Ramovš, ki je na koncu vsem mentoricam podala mnenje o posameznih izvedenih predstavah.

OŠ Preserje pri Radomljah, Gledališka skupina 8.c

Učenci 8. c OŠ Preserje pri Radomljah so med poukom izkazovali izredno gledališko nadarjenost. Govorne nastope, ki so bili predvideni le za nastop pred razredom, so bili sposobni izjemno nadgraditi. Samostojno so izdelovali grške kostume, nakit, priskrbeli so si avtentično posodje, izbrali glasbo, ob koncu tedna pa pripravili še scenske panoje. Zanimivo se jim je zdelo, da so jih izmed vseh grških bajk izbrali rano Filemon in Baucis. Za potrebe šolskega odra so osnovno idejo razširili in dodelali. Na šoli so predstavo odigrali na lanskoletnem Prešernovem dnevu in z zanimanjem so jim prisluhnili tudi učenci prve triade. Gledališka skupina deluje pod mentorstvom mag. Nataše Cotman.

OŠ Preserje pri Radomljah, Gledališka skupina 8.c.

Eduard Petiška: Filemon in Baucis

Priredba: Lea Šemen

Mentorstvo in režija: mag. Nataša Cotman

Scenografija: Vita Korošin, Tadeja Rems

Kostumografija: mag. Nataša Cotman

Igrajo:

Pripovedovalka: Lea Šemen (13 let)

Filemon: Hana Pavšek (13 let)

Baucis: Erin Gabrijel (13 let)

Zeus: Hana Babnik (13 let)

Hermes: Leon Obrulj (13 let)

Meščani: Matevž Šarec, Luka Schiro, Tija Julija Petrič (vsi 13 let)

OŠ Preserje pri Radomljah, Gledališka skupina 8.c.

OŠ Preserje pri Radomljah, Gledališka skupina OŠ Preserje pri Radomljah

Gledališka skupina OŠ Preserje pri Radomljah deluje od leta 2008. V tem času so pod mentorstvom Jasmine Pogačnik in Tanje Kastelic dramatizirali številne pravljice: Muca Copatarica, Rdeča Kapica, Zverjasec, Zverjašček, Sapramiš, Skrivnostna skrinja, Smrkci … Odigrali so v poučni mladinski predstavi Pepelka 95 oziroma Mar Pepelke še živijo? in Nikoli več. Poučni so bili tudi z igro o učencu s posebnimi potrebami Učenec Jure ujet v svoj svet. Z omenjenimi predstavami so sodelovali v šolah, knjižnicah in sodelovali v otroškem abonmaju. S pestrimi kulturnimi prispevki vsako leto sodelujejo tudi na šolskih prireditvah.

OŠ Preserje pri Radomljah, Gledališka skupina OŠ Preserje pri Radomljah.

Tanja Kastelic: Gozdni možic Fric išče snežno lilijo

Mentorstvo in režija: Tanja Kastelic, Jasmina Pogačnik

Dramaturgija: Tanja Kastelic

Scenografija: Tanja Kastelic

Kostumografija: Tanja Kastelic, Jasmina Pogačnik

Igrajo:

Gozdni možic Fric: Leon Obrulj (13 let)

Tinka: Neža Novak (12 let)

Teta Albina: Hana Pavšek (13 let)

Babica Zima: Neža Saje (15 let)

Zlata Zvezda: Špela Cotman (13 let)

Temna noč: Nika Bolta (11 let)

Snežinka Minka: Klara Horvat (13 let)

Ptička: Živa Habe (11 let)

Snežinke: Lara Pavli, Lija Marolt, Ema Čuk, Hanna Vujčec, Iza Lucija Petrič ( vsi 11 let)

OŠ Preserje pri Radomljah, Gledališka skupina OŠ Preserje pri Radomljah.

KUD Franc Kotar Trzin, Skupina Show

Gre za otroško gledališko Skupino Show, ki deluje v okviru KUD Franc Kotar Trzin, ki ustvarja od jeseni 2014, ko so se v prvi sezoni predstavili z izvedbo Kje sem doma, Tomaža Dekleva Lapajne. Polni idej, mladostne zagnanosti in domišljije se mladi igralci lotevajo različnih odrskih žanrov, lotevajo pa se tudi petja in plesa. Njihove predstave so zato tudi bogate z glasbo in raznovrstnimi liki. Marca 2015 je učno ugledala premiera muzikala Princesa, kamnitih besed, Bine Štampe Žmavc, za katero so igralci prejeli tudi priznanje. Njihova zadnja predstava z naslovom L.A.Ž.N. pa je temeljila na ideji, ki so jo zasnovali igralci sami skupaj z mentorico Sašo Hudnik. V skupini je trinajst igralcev, nekateri izmed njih pa tudi prvič igrajo v skupini Show.

KUD Franc Kotar Trzin, Skupina Show.

Vika Šuštar: Drugačni

Priredba: Saša Hudnik

Mentorstvo in režija: Saša Hudnik

Scenografija: Nina Goropečnik

Kostumografija: Polonca Šepic

Igrajo:

Žak Župan Galunič (13 let), Pika Mušič (11 let), Neja Janežič (14 let), Liam Manevski (14 let), Doroteja Repinc (14 let), Maša Matjaž (12 let), Tara Djordjević (11 let), Domen Bergant (11 let), Tami Pogačnik (11 let), Nian Jurak (12 let), Maks Lajovic (12 let), Zara Kolenc (11 let), Nia Bajrektarević (11 let), Nika Zavrl 12 let

KUD Franc Kotar Trzin, Skupina Show.

Osnovna šola Dob, Gledališki krožek OŠ Dob

Gledališki krožek OŠ Dob deluje že drugo leto pod mentorstvom Jasmine Bejtovič. Igralski ansambel šteje 17 učencev, od šestega do devetega razreda. Lani so se lotili študije dveh predstav Peter Nos in zimski smeh ter Pozor, hudobe na delu! Letošnjo sezono so odprli z glasbeno pravljico Prepir v pravljičnem gozdu, februarja pa so se lotili dela Kje si, Uršika zala? Čeprav njihov repertoar še ni tako pester, so kljub temu nastopali in gostovali na različnih prizoriščih. Nastopali so na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, v Domu upokojencev Domžal, v Knjižnici Domžale, v več enotah vrtcev ter se predstavili tudi na matični in podružnični šoli.

Osnovna šola Dob, Gledališki krožek OŠ Dob.

Vika Šuštar: Kje si, Uršika zala?

Mentorstvo in režija: Jasmina Bejtovič

Scenografija: Inge Ivartnik

Kostumografija: Jasmina Bejtovič v sodelovanju z igralci

Igrajo:

Uršika: Teja Nemec (13 let)

Povodni mož: Gaja Hribar (13 let)

Oproda: Lukas Repovš Kočar

Kuharica: Kiara Čižmešija (12 let)

Kuharji: Ajda Cerar (10 let), Manca Tomc (12 let), Maja Zorko (13 let)

Vodna vešča 1: Lara Kolenko (12 let), Sara Štih (12 let)

Vodna vešča 2: Iza Cvetko (11 let)

Vodna vešča 3: Lara Jeran (12 let)

Vodni vrtinci: Maša Orehek (12 let), Tisa Podkrajšek (11 let), Kepec Katarina (12 let), Veronika Ivartnik (11 let)

Deklici: Neli Štrukelj (12 let), Lana Rode (12 let)

Osnovna šola Dob, Gledališki krožek OŠ Dob.

Več fotoutrinkov z Območnega srečanja otroških gledaliških skupin si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi