Miran Ipavec – Avtoštoparske zgodbe: Moja prva svetlobna sekunda

Avtor Avtoštoparskih zgodb in vodnika je pravi štoparski šampion, saj bi po kilometrih, ki jih je doslej naredil na takšen način že osem krat obkrožil planet. Sedaj se podaja na pot, ki mu bo prinesla kilometrov za že deveto obkrožitev zemlje. Z njim smo potovali, spoznavali zanimive ljudi, slišali izkušnje in pregledali rekorde, ki jih je ob tem opravil.

Bivši župan in uspešen podjetnik Miran Ipavec, ki je poln humorja, optimizma in novih idej nas je s svojimi zgodbami spravljal v smeh. Tudi v Knjižnico Domžale, na Srečanje z ustvarjalci, je s Kanala Na Soči prišel z avtoštopom. Tokrat se je na pot, ki nam jo je bil pripravljen deliti z nami, odpravil z moderatorko Cveto Zalokar.

Miran Ipavec ni le človek avtoštoparskih rekordov, ki je lani dosegel svojevrstni rekord, 28.550 preštopanih kilometrov v enem samem letu, za sabo pa ima zdaj že precej več kot 300.000 kilometrov, kolikor meri svetlobna sekunda, (zato tudi ob naslovu knjige Avtoštoparske zgodbe – moja prva svetlobna sekunda), ampak je tudi pretanjeni opazovalec življenja in doživeti podajalec zgodb. Teh se je v skoraj tridesetih letih njegovega štopanja nabralo toliko, da bi bilo škoda, če ne bi, kot je končno storil, pobrskal po albumih in svojih zapiskih ter jih na svetlo dal v knjigi. Bralec se zaradi izjemne živosti, ki veje iz vsake Ipavčeve zgodbe, v mislih zlahka prestavi ob cesto, pozneje sede v avto, tovornjak ali kako bolj nenavadno prevozno sredstvo – da, Ipavec se je v svoji avtoštoparski karieri prevažal v marsičem, med drugim tudi v avtomobilu pogrebnega zavoda – in se skupaj z avtorjem odpelje do nasadov pomaranč v Španiji, na različne koncerte in športna tekmovanja ali pa do Nordkappa na severu Evrope.

Rekord v čakanju na nadaljevanje poti znaša enajst ur, ima pa tudi rekord, ko je v štirih dneh prepotoval sedemnajst držav. Knjiga, ki ji je avtor, nekdanji župan Kanala ob Soči, dodal tudi nekaj krajših razmišljanj in zgodb o svojem delu ter jo opremil s številnimi fotografijami, nosi v sebi poleg zabavnih popotniških pričevanj tudi globlja življenjska sporočila. Kot je na primer ta, da je pot mnogo bolj zanimiva in dragocena, kot je končni cilj. Če kdo, vam to zlahka potrdi prav Ipavec, ta legendarni avtoštoparski prvak!

Odlomek iz knjige
»Ko bom nekoč ves star in bolehen v domu za starejše občane … bom vstal iz postelje, se oblekel, vzel črn dežnik in se skrivaj pretihotapil mimo vratarja … Kot v starih časih se bom postavil ob rob ceste in začel ustavljati avtomobile. A tokrat ne bom izbiral smeri. Odšel bom daleč proč, tja, kamor me bodo naključni dobrotniki odpeljali. In rekel si bom, da je prišel čas za poslednji novembrski dež, za zadnji November Rain …«

Tako je Miran Ipavec – v stilu knjige Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil – zaključil zadnje poglavje Avtoštoparskih zgodb. Le tem se namreč še dolgo ne misli odpovedati. V začetku poletja 2014 je v rodnem Kanalu ob Soči slovesno odprl prvi avtoštoparski muzej v Sloveniji in najbrž tudi v Evropi. V njem so razstavljeni spominki, ki jih je prinesel s potovanj, od klobukov do žogic od namiznega tenisa, pa še marsikakšna zanimivost. Moderatorka Cveta Zalokar ga je vprašala, ali v muzeju hrani stvari, ki jih je zbiral na potepanjih, Miran Ipavec pa je dejal, da nima v muzeju stvari, ki jih je zbiral ampak stvari, ki jih ni zavrgel. Pripravlja tudi spletno stran, kjer bodo lahko tudi bivši štoparji objavljali spomine na potovanja z avtoštopom. Vabimo vas k branju te odlične knjige in k obisku muzeja, ki je vreden prevožene poti iz katerekoli smeri.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi