MGC Bistrica Domžale gostil nepozaben koncert filipinskega zbora Los Cantantes de Manila

Los Cantantes de Manila je pevski zbor, ki ga sestavljajo študenti, mladi poklicni glasbeniki in predani ljubitelji glasbe. Njegovo delovanje odslikava raznovrstnost Filipinov skozi izvajanje glasbe od renesanse, v njihovem repertoarju najdemo tudi dela Jacobusa Gallusa, preko filipinske ljudske in umetne glasbe vse do sodobne zabavne glasbe. Poleg raznovrstnosti programa to zasedbo odlikuje zelo visok izvajalski nivo in privlačna scenska izvedba. Od ustanovitve v februarju 2014 je pevski zbor osvojil številne nagrade in sodeloval na festivalih v širšem azijskem prostoru. Med drugim je bil leta 2016 prejemnik nagrade filipinske državne komisije za kulturo in umetnost, leta 2017 pa je v kategoriji popularne zborovske glasbe zmagal na prestižnem tekmovanju v nemškem Marktoberdorfu in prejel nagrado občinstva.

Na poti proti Ljubljani, kjer so si ogledali naše glavno mesto, so se v četrtek, 23. maja 2019, članice in člani zbora Los Cantates de Manila iz Filipinov ustavili tudi v Medgeneracijskem centru Bistrica Domžale, kjer so njihovim oskrbovancem in stanovalcem ter ostalim obiskovalcem pripravili nepozaben koncert. Za ta nepozaben koncert je zaslužna Darja Okleščen, delovna inštruktorica v MGC Bistrica Domžale, ki pridno skrbi za pestre dni njihovim stanovalcem, saj skoraj ni dneva, da ne bi katera od pevskih, glasbenih, plesnih ali likovnih skupin prišla na predstavitev. Ker Darja vse pridno dokumentira in objavlja na spletu, je to padlo na plodna tla.

Cvetka Zorko Jagodič, ki vodi zbor po slovenskih krajih, je za naš portal dejala, da bo zbor v Sloveniji  gostoval še do nedelje. Na poti na ogled Ljubljane so se odločili za nastop v MGC Bistrica Domžale, saj je to ustanova, ki prireja največ različnih dogodkov v tem delu Slovenije. Zato je kontaktirala delovno inštruktorico Darjo Okleščen, ki skrbi za kulturno doživetje stanovalcev. Zahvalila se je celi ekipi MGC Bistrica Domžale kot tudi direktorju Primožu Cimermanu za tako skrbno pripravljen prostor in občinstvo, ki je dalo z aplavzi vedeti, da je zbor odlično opravil svojo predstavitev in nastop.

Darja Okleščen in Cvetka Zorko Jagodič, ki vodi zbor Los Cantantes de Manila po slovenskih krajih.

O zboru pa je Cvetka  povedala, da so njihova preprostost, spontanost, predanost in glasbeni talenti združeni s premagovanjem najrazličnejših življenjskih preizkušnjah, še posebej v revščini in naravnih nesrečah: “Premagovanje tegob nadomesti glasba in borba za boljše preživetje v času šolanja. Vsak dan je tekma za napredovanje pri študiju in  osebnem življenju. Vsak dan je glasba dar in potreba za dostojno socializacijo v kolektivu in družbi, da zapolnijo obstoj njihovih družin. Veliko pevcev je pobranih praktično z ulice, kjer jih rešijo revščine in jim dajo možnost šolanja. Petje  velikokrat  vadijo v poplavnih prostorih v času monsunov in so del njihovega tekmovanja vzdržljivosti. Zato, da lahko pridejo na festival v EU, morajo državi dokazati mnogo več odgovornosti in zrelosti za preživljanje, kot je to v Evropi. Sredstva za pot zbirajo v delovnih akcijah zbiranja odpadne plastike in delo na riževih poljih in sirotišnicah. Vedno pa je z njimi pesem in upanje na boljši svet. Zato so izbranci, povezani v zbor, ambasadorji Filipinov.” Zelo je vesela, da kamorkoli pridejo nastopat, vedno večkrat nagrajenim  pevcem izkažejo pozornost in naklonjenost z obiskom na koncertih ter z dolgimi aplavzi.

Ob koncu koncerta je direktor MGC Bistrica Domžale Primož Cimerman podaril zborovodji Darwinu Wargasu sliko olje na platnu, ki prikazuje Sečoveljske soline, ter se v imenu vseh obiskovalcev zahvalil za ta enkraten koncert. Na prireditvi je za prevajanje poskrbela dijakinja Srednje šole Domžale Trina Razboršek.

Direktor MGC Bistrica Primož Cimerman je zborovodji Darwinu Wargasu podaril sliko olje na platnu.

Los Cantates de Manila iz Filipinov je bil kot najboljši amaterski zbor 2018-2019 na Filipinih, povabljen na mednarodne zborovske festivale v Evropi. Povabilo Zborovske unije iz Magdenburga Nemčija, jih gosti kot odlične promotorje in ambasadorje pacifiške zborovske unije. V Sloveniji se bodo zadržali še do nedelje, njihov zaključni nastop pa bo na Prihovi, kjer bodo sodelovali na zaključku šmarnic in na slavnostnem proščenju, skupaj z domačim cerkvenim zborom, ki tudi dosega odlične pevske  rezultate, pa bodo peli latinsko mašo.

Zbor Los Cantatntes de Manila je prevzel leta 2013 mladi dirigent Darwin Wargas učenec in pevec  Anne Tabita Piquero, dirigentke  treh Filipinskih vrhunskih zborov. V zbor je povabil nadarjene študente in pevce iz mestnih zborov Manila, ki sestavljajo protokolarni zbor mesta Manila. Že prvo leto je zbor  tekmoval  na državnem tekmovanju in dosegel zlato odličje v svoji  konkurenci mešanih zborov. Dve leti zapored  je tekmoval na festivalih Azija-Pacifik  Singapur, Malezija, in dosegel visoka odličja ter nacionalno vstopnico za tekmovanje v Tolosi.

Los Cantantes de Manila je pevski zbor, ki ga sestavljajo študenti, mladi poklicni glasbeniki in predani ljubitelji glasbe.

Republika Filipina je otoška država, ki jo sestavlja kar 7641 otokov v tropskem zahodnem Tihem oceanu. Okoli 100 kilometrov jugovzhodno od celine Azije. Glavno mesto je Manila. Od vseh otokov je poseljenih okoli 2770. Oba največja otoka Luzon in Mindanao, zavzemata dve tretjini ozemlja. Večina otokov je goratih z ozkimi obalnimi ravninami. Ognjenik Apo na Mindanau je z 2954 metri najvišji vrh v državi. Pogosti so potresi, vulkanski izbruhi in močni tajfuni. Podnebje je tropsko oceansko z visoko vlažnostjo, visokimi temperaturami in obilico dežja. Skoraj polovico delovne sile je zaposleno v kmetijstvu, kjer gojijo predvsem riž in koruzo, za izvoz pa kokosove orehe, sladkorni trs, ananas  in banane.

Na še tri nastope v Sloveniji posebej vabijo amaterske pevce občinskih zborovskih društev, mladino in ljubitelje zborovske glasbe. Obogateni bodo za neprecenljivo srčnost in hvaležnost njihovega obiska pri nas v Sloveniji.

Avtor:  Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi