Mesto svetlobe, ki požira vse pred seboj

Marko Kumer spremlja štiri družine iz Šoštanja in odkriva, kako samo mesto, predvsem pa termoelektrarna in z njo povezane politične mahinacije, korupcija in slab ugled, vplivajo na njihova življenja. Dokumentarni film, ki ga je režiral Marko Kumer Murč, je domžalsko premiero doživel v torek, 30. januarja 2018, v Mestnem kinu Domžale

Režiser Marko Kumer Murč je v zadnjih letih spremljal štiri družine iz Šoštanja in na zelo subtilen način odkrival, kako samo mesto, predvsem pa termoelektrarna in z njo povezane politične mahinacije, korupcija in slab ugled vplivajo na življenja vseh prebivalcev. Da o ekološki katastrofi ne govorimo. O mestu, ki izginja v globine jezera zaradi rudniških jaškov … Nastal je dokumentarni film z zelo specifičnim vizualnim izrazjem, ki na mestoma duhovit način pripoveduje ljubezensko zgodbo med prebivalci in mestom, ki počasi ugaša.

Pogovoru, ki je potekal po domžalski premieri filma, ki ga je vodil Jure Matičič, programski vodja v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, so se pridružili režiser Marko Kumer Murč, scenaristka Nina Cijan, direktor fotografije Urban Zorko, montažerka in Domžalčanka Sara Gjergek ter izvršna producentka Katja Lenarčič.

Ustvarjalci dokumentarnega filma so kamero vstopali v intimni svet štirih družin. Tako so posneli uveljavljenega pisatelja, ki se bori z duhovi svoje družine; družino na vrhu hriba, ki jo pestijo zdravstvene težave, ki upa na življenjsko srečo; pokukali so v svet uspešne podjetnice, ki ob vzhajajoči pevski karieri svoje hčerke razmišlja o svoji poklicni usmeritvi; potopili pa so se tudi v svet podvodnega gradbenika, ki je želel sinu pokazati temačno skrivnostno jezero. Vizualno izrazit film je nežna pripoved, ljubezenska zgodba med ljudmi in mestom, ki ugaša. Posnetki iz termoelektrarne, kjer ne prideš s kamero vanjo, posnetki jezera, kjer ti dovolijo snemati, pa tudi ne vsega, kajti ovira te ograja in še in še … To mesto leži v severovzhodnem delu Slovenije, kjer že desetletja obratuje največja termoelektrarna v državi. Gradnja novega elektrarniškega bloka, ki je bil povezan s korupcijo, finančnimi mahinacijami, političnimi spletkami in izčrpavanjem okolja, je njen obstoj podaljšal še v naslednja desetletja. Režiser Marko Kumer je dejal, da so že pred gradnjo TEŠ 6 opozarjali, da bo to zgrešena investicija, a so jih lobiji in interesne skupine zatolkle, sedaj pa imamo, kar imamo. Elektrarna deluje na premog slabe kvalitete, ki ga izkopavajo v bližini in zaradi katerega je nastalo jezero, ki požira hiše, hrib, ki je bil včasih poln dreves je ostal samo še hribček, jezero vse golta pred seboj. To velja danes za eno najglobljih v državi. Vanj se je potopil stari del mesta, s tem pa tudi mladostni spomini prebivalcev in morda celo njihova prihodnost. Film ne išče krivcev za težave, v katerih se je znašlo mesto in njegovi prebivalci, temveč raziskuje posledice danes zelo aktualnega vpliva velikih sil na življenje malega človeka, pri čemer so interesi elite dobro prikriti pod idejo skupnega dobrega, nujnosti in napredka.

Marko Kumer Murč (1980), producent, režiser, scenarist, ustanovitelj produkcijske hiše EnaBanda. Kot (so)avtor podpisuje številne dokumentarce, trenutno pa se kot producent ukvarja z nekaj kratkimi igranimi in dokumentarci v predprodukciji. Za dolgi rok pa bi rad naredil film o južnem plinskem toku, za katerega je nekaj gradiva že posnetega.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi