Mešani pevski zbor Cantemus s slavnostnim koncertom obeležil 40-letnico delovanja

Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika deluje že štiri desetletja. Pod zanesljivo roko odličnih dirigentov se je v zboru v tem obdobju izmenjalo več kot 200 pevcev, ki so odpeli nad 400 zahtevnih zborovskih skladb, s svojimi nastopi pa vedno navdušili občinstvo na številnih koncertih, pevskih tekmovanjih in gostovanjih. Redno in z velikim veseljem pa zbor organizira ali se udeležuje dobrodelnih koncertov za potrebe otrok iz domačega okolja. 

V zadnjih letih je Mešani pevski zbor Cantemus prejemal številna zlata priznanja v tujini in se stalno uvrščal v zaključke tekmovanj najboljših zborov. Ker so si želeli skupaj z obiskovalci praznovati in se veseliti ob tako visokem jubileju, so v v Domu kulture Kamnik v nedeljo, 18. novembra 2018, priredili koncert, na katerem so 40 let delovanja zbora proslavili s pesmijo.

Tone Ftičar iz JSKD OI Kamnik je lepo krmaril z izbranimi besedami skozi celotni koncert zbora ter obiskovalcem predstavil delovanje zbora od začetka izpred štirideset let do današnjih dni. Zboru je dirigiral Aleš Sedušak, na klavirju pa jih je spremljal eden najboljših igralcev klavirja Petar Milić.

Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika letos obeležuje 40 let delovanja.

Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika deluje že štiri desetletja. Pod zanesljivo roko odličnih dirigentov se je v tem obdobju v zboru izmenjalo več kot 200 pevcev, ki so odpeli nad 400 zahtevnih zborovskih skladb, s svojimi nastopi pa vedno navdušili občinstvo na številnih koncertih, pevskih tekmovanjih in gostovanjih. Redno in z velikim veseljem pa zbor tudi organizira ali se udeležuje dobrodelnih koncertov za potrebe otrok iz domačega okolja. Člani zbora so posebej ponosni na srebrna odličja in dve zlati plaketi z državnega tekmovanja Naša pesem v Mariboru, na drugo mesto in nagrado občinstva s tekmovanja v avstrijskem Spittalu, na zlato diplomo in prvo nagrado žirije na mednarodnem tekmovanju v nemškem mestu Mernes, na nastop v dvorani Musikvereina na Dunaju, na sodelovanje pri izvedbi scenske kantate Carmina Burana Carla Orffa na Trgu prijateljstva v Kamniku, ter na dve zlati odličji s tekmovanja Mundi Cantat v češkem Olomoucu. Cantemus je izdal zgoščenko Most, večkrat pa so ga posnele tudi domače in tuje radijske postaje. Petindvajset pevcev sedanjega sestava pod vodstvom zborovodje Aleša Sedušaka z največjimi pričakovanji stopa novim glasbenim doživetjem naproti in se že veseli novih nastopov in uspehov.

Zborovodja Aleš Sedušak.

O zborovodji je Tone Ftičar povedal: »Aleš Sedušak je na svoji glasbeni poti prepeval v različnih pevskih skupinah, otroških in odraslih zborih, ter tudi že vodil različne zasedbe. Od svojega otroštva je igral orgle v domači cerkvi in pel v otroškem ter mešanem pevskem zboru. Pri 16-ih letih je začel sodelovati v Mešanem pevskem zboru Odmev Kamnik, ki je pod vodstvom Ane Smrtnik prejel več zlatih odličij na slovenskih in tujih tleh. Nižjo glasbeno šolo je obiskoval v Kamniku, kjer se je učil orgel in klavirja v razredu profesorice Marije Holcar. Po zaključku nižje glasbene šole je pod mentorstvom Jožeta Trošta in profesorice Angele Tomanič opravil orglarsko šolo na Ljubljanski škofiji. V Kamniku je obiskoval Srednješolski center Rudolfa Maistra, program ekonomski tehnik, nato pa se je odločil za študij teologije. V študentskih letih se je učil solo petja v razredu Barbare Tišler na Zavodu svetega Stanislava. Decembra leta 2005 je prvič nastopil v vlogi zborovodja in s skupino pevcev izvedel božično kantato Slovenski božič v priredbi Matije Tomca. Že tedaj je kot pevec in korepetitor sodeloval v različnih zborovskih sestavih, med drugim v mešanem pevskem zboru Romar iz Črnuč. Leta 2007 je postal organist in zborovodja v Župniji Vranja Peč in istega leta organist v Župniji Mekinje, kjer od leta 2011 vodi otroški, mladinski in mešani pevski zbor. V letih 2011–2013 je vodil zasedbo Lux in Tunjiški oktet. Leta 2013 je na željo prijateljic in znank ustanovil Ženski komorni zbor Vox Annae, s katerim je od začetka delovanja pobral 6 zlatih priznanj na slovenskih in mednarodnih odrih, dobil nagrado za najboljši program koncerta in najboljšo izvedbo moderne skladbe, na državnem tekmovanju Naša Pesem 2018 pa je dosegel bronasto priznanje. Leta 2014 je prevzel Komorni moški zbor Čebelarske zveze Slovenije, istega leta pa je postal tudi član in korepetitor in pevec Mešanega pevskega zbora Cantemus Kamnik. Sodeloval je na različnih tečajih za zborovsko dirigiranje in zborovske vokalne tehnike ter svoje znanje krepil pri različnih priznanih dirigentih. Po poklicu je računovodja, glasba pa mu, kot pravi sam, polni dušo.«

Ob koncu koncerta so zaslužnim pevcem podelili Galusove značke za 5, 10, 15 ali več let petja pri tem zboru. Čestitkam Mešanemu pevskemu zboru Cantemus ob njihovem jubileju, se pridružujemo tudi mi!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi