Mengeš iz preteklosti v sedanjost in za prihodnost: Nekaj korakov skozi zgodovino prafare Mengeš

Turistično društvo Mengeš je v soboto, 19. avgusta 2017, pri lovski koči v Mengšu organiziralo 5. tradicionalno prireditev Mengeš iz preteklosti v sedanjost in za prihodnost. Na letošnjem pogovoru, na katerem sta kot gosta sodelovala dolgoletni mengeški župnik Štefan Babič in prof. dr. Peter Krečič, so se sprehodili skozi zgodovino prafare Mengeš, ki je nekoč obsegala vso vzhodno Gorenjsko do štajerske deželne meje.

Nekdanji mengeški župnik Štefan Babič, ki se je sedaj ponovno vrnil v nekdanjo župnijo, kjer opravlja službo duhovnega pomočnika, je zagotovo eden najboljših poznavalcev zgodovine Mengša, saj je v času opravljanja službe duhovnega pastirja v Mengšu, veliko svojega časa namenil raziskovanju preteklosti Mengša, nekdanje prafare in tudi same zgodovine krščanstva na slovenskem. Marsikaj zanimivega, kar tudi še ni zapisano, je bilo možno slišati na tradicionalni prireditvi Mengeš iz preteklosti v sedanjost in za prihodnost, ki je potekala v organizaciji Turističnega društva Mengeš, vodila pa jo je Nataša Vrhovnik Jerič. Po besedah Štefana Babiča je bila nekdanja mengeška prafara ena izmed štirih prafar na Gorenjskem, nastala naj bi po letu 800, delovala pa je pod oglejskim patriarhatom. Po njegovem pripovedovanju je bila mengeška cerkev prvotno najbolj verjetno lesena, kot so bile večinoma cerkve v dobi staro krščanstva. V dobi romanike pa naj bi bila že zidana. Je pa skozi zgodovino velikokrat spreminjala svojo podobo, saj so na to vplivali različni slogi, kateremu so sledili skozi čas, kot so gotika, barok …

Svoj arhitekturni pečat je v mengeški cerkvi pustil tudi največji slovenski arhitekt Jože Plečnik. O njem pa je spregovoril zgodovinar prof. dr. Peter Krečič. Zanimiv pogovor z obema gostoma, si lahko ogledate v našem zgornjem videu. Prepričani smo, da boste zvedeli marsikaj kar še niste vedeli o Mengšu iz časov, ki so že minili, a vendarle so po zaslugi nekaterih, med katerimi je tudi Štefan Babič, prišli v sedanjost in za prihodnost.

Na prireditvi Mengeš iz preteklosti v sedanjost in za prihodnost, so za kulturni program poskrbeli Mengeški sejmarji v zasedbi Marjan Urbanija (orglice), Hervin Jakončič (kitara, vokal) in Tomaž Plahutnik (citre). Prireditve so se udeležili tudi župan Franc Jerič, podžupan Bogo Ropotar ter novi mengeški župnik Marko Košir. Predsednica Turističnega društva Zorka Požar se je ob koncu zahvalila gostoma, voditeljici, glasbenikom za sodelovanje na njihovi tradicionalni prireditvi ter seveda tudi vsem obiskovalcem, saj bodo vse kar so tam slišali, prenesli v prihodnost. Se pravi, Mengeš iz preteklosti v sedanjosti in za prihodnost.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi