Medgeneracijska pevska skupina Rožmarin iz Doba praznuje 15 let

Prostovoljke in prostovoljci Župnijske karitas Dob so se pred petnajstimi leti odločili, da postanejo pevska skupina. Sprva so prepevali narodne in ponarodele pesmi. Z leti, ko se je število pevk povečalo, so razširili še repertoar pesmi na narodno zabavne ter zabavne pesmi, zapojejo pa tudi dalmatinske. Danes skupina Rožmarin šteje 22 pevk, enega pevca in enega harmonikarja, ki jih spremlja pri nastopih.

Ob 15-letnici delovanja Medgeneracijske pevske skupine Rožmarin, so v četrtek, 12. decembra 2019, koncert pripravili tudi za oskrbovance Doma upokojencev Domžale, s katerim so jih navdušili in jim pričarali pravo praznično decembrsko vzdušje.

Ker pevsko skupino sestavljajo upokojenci, ki vsako leto opravijo veliko ur prostovoljnega dela, so se po ustanovitvi pevskega zbora odločili, da bodo prepevali in polepševali dneve stanovalcem v bližnjih in okoliških domovih za upokojence, na župnijskih tednih Karitasa, kulturnih prireditvah po krajevnih skupnostih…. Skupino vodi Mojca Kerč, ki je tudi fizioterapevtka v Domu upokojencev Domžale, zato ima tudi velik posluh za stanovalce v domovih za upokojence.

Skupino na harmoniki spremlja Miran Pezdirc, s seboj pa imajo tudi različne rekvizite za pesmi, ki jih prepevajo. Za pesem »Le predi, dekle predi« uporabljajo kolovrat, s katerim občinstvu prikažejo izdelovanje niti na kolovratu. Uporabljajo tudi leseni škaf ter »ribžne«, kjer ob pesmih prikazujejo pranje perila nekoč, kako so ga obesili na vrvi, da se je perilo posušilo, vmes pa tudi zaplešejo z občinstvom. Vse to so prikazali tudi na koncertu v Domu upokojencev Domžale.

Skupino povezuje čut do prostovoljstva, veselje do prepevanja ter druženja, ki jih drži pokonci, saj se zavedajo, da s svojim bogatim repertoarjem marsikomu polepšajo dan, veliko starejšega občinstva pa s prikazom raznih kmečkih opravil ter medsosedskih odnosov povrnejo v čase njihove mladosti. Najbolj jih veseli, ko jih občinstvo sprejme z veselimi obrazi in aplavzi. Če pa zapojejo skupaj s pevkami, pa s tem potrjujejo, da je skupina na pravi poti. Letno opravijo dvanajst ali več nastopov.

Skupini Rožmarin čestitamo ob 15-letnici delovanja ter jim želimo še nadaljnje prepevanje in razveseljevanje občinstva. Naj traja še veliko let!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi