Mati in otrok

Razstava klekljanih čipk

V četrtek, 13. avgusta 2020, so klekljarice SLAMICE, ki delujejo pri Društvu Lipa Domžale, Univerzi za tretje življenjsko obdobje, v Krajevni knjižnici Janeza Trdine Mengeš na ogled postavile svoje prelepe izdelke klekljanih čipk. Razstava je nadaljevanje kroženja po enotah matične Knjižnice Domžale. Iz Mengša bo razstava potovala v naslednjo enoto, Krajevno knjižnico Ihan.

Mengeš je prijetno, malo mesto, s skoraj 900- letno tradicijo, ki leži pod zeleno mengeško Gobavico, na zahodnem delu Kamniško-bistriške ravnine, kjer je imel svoje domovanje vitez Mengos. Kasneje so na obrobju pod njo zrasle  Staretove graščine, s tem pa se je tudi začel kraj spreminjati iz pretežno kmečkega gospodarstva v obrtniško in kasneje industrijsko mesto.

Mengeš je znan po pivovarstvu, po slamnikarstvu, po pečarstvu, sedlarstvu, po opekarstvu, po glasbilarstvu, tovarna glasbil Melodija, tekstilni tovarni pozamenterije Trak, po tovarni Filc, po farmaciji Salus, kasneje Lek in sedaj Novartis. Predvsem pa v preteklosti po prafari sv. Mihaela, ki je zajemala velik okoliš vse do Trojan. Po dobro organiziranih gasilcih, saj ni bilo družine, da ni bil vsaj en od njih član gasilskega društva Mengeš, da ne govorim o kulturnikih: Janezu Trdini, Jelovšku, Zorani, Veselu …

Na glasbenem področju je zelo eminentna Mengeška godba z dolgoletnim, legendarnim kapelnikom Matijem Liparjem, po raznih glasbenih ansamblih in njihovimi vodji, naj samo omenim Pavla Kosca. Lahko bi še naštevala, naj mi mlajši oprostijo, zgodovina jih ne bo pozabila. V Mengšu je mnogo zanimivega in ko si boste ogledali razstavo, si privoščite tudi ogled zanimivosti v kraju, ni jih malo.

Razstava bo odprta od 13. avgusta do 1. septembra 2020. Vljudno vabljeni!

Avtor besedila in fotografij: Mirjana Kavčič

Tagi